Så hanterar Luleå kommun coronaviruset

Luleå kommun följer utvecklingen och samverkar med andra samhällsaktörer. Vårt fokus ligger på att upprätthålla samhällsviktig verksamhet samt att vidta åtgärder för att skydda riskgrupper. Samlad information om kommunens arbete och rekommendationer om coronaviruset och covid-19 finns på www.lulea.se/corona .

Här är Råneås nya trivselhus

23 nybyggda fräscha lägenheter, i centralt läge. Fri blick till Råneälven, nära till affärer, hälsocentral och busshållplats. Får vi lov att gå lite husesyn i Lulebos nya trygghetsboende i Råneå?

Vårt Luleå får en alldeles egen visning av det nya trygghetsboendet innan det invigs officiellt. Eva Holmberg är marknadsansvarig på Lulebo och guidar oss runt. Vi börjar i den trivsamt inredda samvarolokalen. Här luktar det så där fräscht som bara efter en nybyggnation eller renovering. Det här är hyresgästernas gemensamma vardagsrum, förklarar Eva Holmberg:

– Rummet har utrustning för 30 personer, det passar bra för kalas eller om man bara vill hänga och umgås en stund. Vi kommer också att anställa en trivselvärd som, under måndag-fredag varje vecka, ska erbjuda olika aktiviteter som ska stimulera hyresgästerna både fysiskt, psykiskt och socialt.

Råneälvens trygghetsboende har 23 lägenheter, alla utrustade med med diskmaskin och
kombitvättmaskin (tvätt och torktumlare i ett). Trygghetsboendet ligger centralt, ett stenkast från Råneälven.

Ett trygghetsboende är vanliga hyreslägenheter, fast för äldre över 65 år. Det är inget vård- och omsorgsboende, men lägenheterna är ofta anpassade för de äldres behov så att de även passar rullstolsburna. Det är ett enklare boende, man slipper klippa gräs eller skotta snö. Det är lugnare, med grannar i ungefär samma ålder.

– Jag brukar skämta att det är ju egentligen ett trivselhus. Man kan vara själv när man behöver och träffa grannarna när man vill. Den sociala sammanhållningen är i själva verket en stor del av tryggheten i denna boendeform, säger Eva Holmberg.

I samvarolokalen kan 30 personer samlas, konst från Elisabeth Englund och Text Berg pryder väggarna.

Det finns ett antal lediga lägenheter i Råneälvens trygghetsboende. Vill du flytta in? Ställ dig i bostadskön på www.bostadlulea.slänk till annan webbplatse eller ring 0920 45 45 99.

FAKTA

  • 13 lägenheter med ett rum och kök på 35 kvm, ung 5 200 kr månadshyra
  • 10 lägenheter med två rum o kök på 45 kvm, ung 6 600 kr månadshyra
  • investeringskostnader 31 miljoner kronor
  • Lulebo har 303 lägenheter i fem trygghetsboende, Galären har ett boende med 47 lägenheter.
  •  

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Jennie Pettersson

18 februari 2020

Logotyp