Holländare ska lockas till Norrbotten ”De vill hitta en lugn och trygg plats”

150 000 holländare flyttar utomlands varje år.

Nu ska Norrbotten försöka bli deras nya hemadress – via migrationsmässan Emigration Expo i Holland.
– Intresset för Sverige är stort, många uppskattar er fina natur, säger Tom Bey, Emigration Expo.

Miljardinvesteringarna i den gröna industriella revolutionen i norr skapar möjligheter – men också utmaningar. Hur ska industrierna hitta spetskompetensen som krävs för att realisera projekten? Hur ska vi vända utflyttning till inflyttning? Och var hittar vi 100 000 nya norrlänningar?

Tom Bey från Emigration Expo i Holland besökte Luleå.

Luleå Business Region har tillsammans med projekt North Sweden Green Deal nu hittat en möjlig lösning: migrantmässan Emigration Expo i Holland. Varje år flyttar 150 000 holländare till andra länder i jakt på jobb, bostad och ett bättre liv. Orsaken är att Holland är extremt trångbott och problematiskt, berättar Tom Bey på Emigration Expo. Han är lite av en flygande holländare, kringresande i Europa för att förmedla flyttvilliga landsmän.

Bey är på plats i Luleå på Hotell Savoy måndagen den 24 oktober för att träffa representanter för Norrbottens region och kommuner.

– Ni är inte ensamma att jaga efter arbetskraft. Spanien, Kanada, Nya Zeeland och Australien har samma problem. Så det är en tuff konkurrens, konstaterar Bey, men noterar glatt att det svenska intresset är stort:– Ni är precis som fler andra europeiska länder drabbade av ”den grå vågen”, av en allt äldre befolkning, där medelåldern stiger och det har fötts på tok för få barn för att ersätta alla som går i pension framöver. Import av arbetskraft är därför ett måste.

Tom Bey är på plats i Luleå på Hotell Savoy måndagen den 24 oktober för att träffa representanter för Norrbottens region och kommuner.

Världen tävlar om talangerna

Bey berättar att allt fler företag av detta skäl satsar allt mer för att rekrytera internationellt.

– De företagen talar om att det pågår ett kring om talangerna i världen. Länder som Kanada har till exempel väldigt långtgående program för att locka till sig internationella studenter för att de vet att många kanske blir kära eller får jobb och därför blir kvar.

I april är det så dags för den 25:e migrantmässan i Holland, denna gång kommer Norrbotten och ett flertal kommuner från länet vara närvarande:

– Vi måste lösa kompetensbristen, vi måste bli fler norrbottningar. Via Swedish Lapland har vi i dag en databas med människor som är nyfikna på livet här i norr. Helt enkelt för att de tycker att vårt sätt att leva och vår natur är spännande, vi pratar om ”life style migration”, säger Stina Almkvist, North Sweden Green Deal, Region Norrbotten.

250 utställare ska bearbeta 12 000 besökare i tre stora mässhallar. Bland annat medverkar 35 sjukhus under devisen ”Helthcare jobs abroad”.

Bey förklarar:

– Det gäller att ha konkreta jobberbjudanden, att kunna visa på aktuella boenden och svara på hur det fungerar med skola, banker och allt som hör livet till. De flesta är 31-32 år och de söker sig ett nytt liv, de betalar inträde till mässan, så det är inte bara drömmare. 65 procent av besökarna flyttar inom två till fyra år.

– Mitt råd är att ni ska satsa långsiktigt på detta, etablera er 2023 och sedan vara med varje år, för det tar tid att fatta de här stora besluten. Och ni måste erbjuda en personlig kontakt, någon att ringa eller skaka hand med. Bjuda över dom till er, så de får se staden, se bostadsområden, skolan och besöka arbetsplatser. Ni måste kunna erbjuda hela paketet.

– De flesta vill hitta en lugn och trygg plats att bosätta sig på där deras barn kan växa upp. Det är inte konstigare än så, konstaterar Bey.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Ronny Olovsson

Logotyp