Hybrit till Gällivare

Världens första produktionsanläggning för fossilfritt järnsvamp (råvaran till stål) byggs i Gällivare. Det meddelade Hybrit-initiativet bestående av SSAB, LKAB och Vattenfall idag. Inom projektet Hybrit utreddes två alternativ för lokalisering av produktionsanläggningen, Vitåfors nära Gällivare och Luleå.

Hybrits pilotanläggning i Luleå. Järnsvampen som är råvaran till stål kommer att tillverkas i Vitåfors. Stålet tillverkas i Luleå och Borlänge, detta kan minska koldioxodutsläppen i Sverige med tio procent.

Valet av Gällivare för en etablering är en samlad bedömning av industriella synergier, där närhet till järnmalm, logistik, elförsörjning samt energioptimering varit viktiga faktorer.

– Även om lokaliseringen för Hybrit-anläggningen inte blir Luleå så gynnas Luleå och Norrbotten genom en bred arbetsmarknad. Tillverkningen av fossilfritt stål med Luleå som nav skapar en stor framtidstro. Signalen att SSAB nu väljer att undersöka möjligheten att ställa om sin produktion i Luleå tidigare än planerat är självklart också glädjande vilket bekräftar de strategiska investeringar vi gör i Luleå, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Luleå ett nav i omställningen

Demonstrationsanläggning för produktion av 1,3 miljoner ton fossilfri järnsvamp i Gällivare som ska vara klar 2026. Avsikten är att expandera järnsvampsproduktionen till full industriell skala om 2,7 miljoner ton till 2030 för att kunna förse bland andra SSAB med råvara till fossilfritt stål.

– Vi är världsledande i arbetet med att ställa om stålindustrin och nu ökar vi takten. Vi gör det för klimatet, kunderna, konkurrenskraften och för jobben. Att vi nu höjer ambitionen för en helt fossilfri värdekedja är unikt och ett styrkebesked från SSAB och våra partner inom HYBRIT. Vi ser tydligt att efterfrågan på det fossilfria stålet ökar och då är det rätt att accelerera vårt banbrytande samarbete, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef SSAB, i ett pressmeddelande.

I Luleå togs i augusti 2020 en pilotanläggning i drift som testar att framställa järnmalmpellets med vätgasbaserad direktreduktion.


FAKTA

  • Läs mer om etableringen länk till annan webbplats
  • HYBRIT är en förkortning för ”HYdrogen BReakthrough Ironmaking Technology”
  • HYBRIT-initiativet startades av ägarbolagen LKAB, SSAB och Vattenfall våren 2016
  • Hybrit arbetar med att utveckla tekniken med fossilfri ståltillverkning i olika pilotanläggningar, bland annat i Luleå

Text: Hybrit, Katja Güth Laitila

Bild: Viveka Österman

Logotyp