Insikt är en servicemätning som genomförs årligen av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i samarbete med Stockholm Business Alliance (SBA). Mätningen visar hur företag upplever kommunens myndighetsutövning inom områden som bygglov, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd, brandskydd, upphandling och markfrågor. Enkäten innehåller frågor om bemötande, tillgänglighet, kompetens och effektivitet.
– Syftet med undersökningen är att få en samlad bild av företagens upplevelse av vår service och myndighetsutövning. Genom en stark feedback-kultur med fokus på att lyssna, lära och göra, arbetar vi för ett mer konkurrenskraftigt Luleå, säger Josefine Wihlzon, näringslivschef i Luleå kommun.
I den sammanslagna NKI-rankingen (Nöjd-Kund-Index) har Luleå förbättrat sin position och rankas nu som nummer 153 av 191 kommuner i Sverige, jämfört med plats 176 år 2023. Det sammanfattade NKI-värdet har ökat till 71 från 70 år 2023. Resultaten indikerar både positiva trender och behov av förbättringar för Luleå kommun. Inom bygglov, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroll har resultaten förbättrats jämfört med förra året.
– Det är kul att se att vårt arbete med att göra det lätt för våra kunder att göra rätt gör skillnad på flera områden. Vi vet att vår utvecklade dialog i våra processer är uppskattad och att vi vägleder och guidar i svåra frågor. Framåt kommer vi arbeta för att underlätta kontakten med vår verksamhet och fortsätta utveckla vår dialog, säger Patrik Wallgren, miljö- och byggchef i Luleå kommun.
Nöjd Kund Index för serveringstillstånd har däremot minskat jämfört med föregående år.
– Serveringstillstånd är ett område där vi tidigare år har haft mycket höga resultat. NKI bör användas både som en temperaturmätare och för att följa trender över tid. Därför kan det vara svårt att dra långtgående slutsatser från förändringar under ett enskilt år. I nära samarbete med LTU Business och genom intervjuer med berörda verksamheter har vi identifierat tre viktiga förbättringsområden. Det första är att hjälpa sökanden tidigt i processen för att underlätta ansökningarna. Det andra är att förbättra kommunikation och återkoppling. Det tredje är att säkerställa en jämn och likriktad bedömning i våra ärenden. Detta är något vi kommer att arbeta med framöver, säger Jenny Edfeldt, sektionschef livsmedel, alkohol och bostadsanpassning i Luleå kommun.
Josefine Wihlzon sammanfattar resultatet:
– Det är glädjande att bemötande och attityd fått högt betyg i undersökningen. Det visar på en positiv kulturförändring som vi vill bygga vidare på. En viktig pusselbit i vårt fortsatta utvecklingsarbete är feedback och att bygga en stark feedback-kultur, då det ökar vår förståelse för de behov som finns, hjälper oss att prioritera rätt och ger oss möjligheter att arbeta bättre tillsammans med och för näringslivet.
Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun, säger:
– Förbättrat företagsklimat har varit prioriterat för oss de senaste åren, och det är härligt att se att vårt hårda arbete de senaste åren börjar märkas hos företagen och ge resultat i mätningar.
NKI-betygen för Luleå 2024 jämfört med föregående år och rikssnittet:
- Brandskydd: 68 (70) – Rikssnitt: 82
- Bygglov: 66 (57) – Rikssnitt: 69
- Markupplåtelse: 66 (70) – Rikssnitt: 76
- Miljö- och hälsoskydd: 80 (71) – Rikssnitt: 72
- Livsmedelskontroll: 82 (77) – Rikssnitt: 78
- Serveringstillstånd: 65 (80) – Rikssnitt: 76
- Upphandling: 61 (66) – Rikssnitt: 64
NKI-gradering: 49 eller lägre: Mycket lågt, 50 till 61: Lågt, 62 till 69: Godkänt, 70 till 79: Högt, 80 eller högre: Mycket högt.