Luleå kommun skapar ungdomsfullmäktige: "Viktigare än någonsin"

Under tisdagens kommunfullmäktige beslutades att starta ett projekt för att skapa ett ungdomsfullmäktige i Luleå kommun. Projektet ska stärka ungas delaktighet och möjlighet att påverka sin kommun.

Snabbfakta om ungdomsfullmäktige

  • Alla ungdomar som bor i Luleå kommun och är mellan 13 och 17 år ska ha möjlighet att söka till ungdomsfullmäktige. Hur det ska gå till och hur många som kan sitta i ungdomsfullmäktige kommer beslutas inom projektet.
  • Projektet kommer att pågå under 2025–2026 och sedan utvärderas för att fatta beslut om en eventuell permanent lösning.
Unga personer sitter i en snöhög, med koppar i händerna.

Projektet för att skapa ett ungdomsfullmäktige kommer att pågå under 2025-2026 för att sedan utvärderas.

I början av 2025 togs ett förslag fram om att inrätta och utvärdera ett ungdomsfullmäktige i Luleå kommun. Syftet var att ta vara på ungas röster, särskilt de som uttalat vill engagera sig i samhället. Idag blev det klart – Kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande instans, sa "ja" till ett projekt för att skapa ett ungdomsfullmäktige. Beslutet kommer efter att kommunen fått i uppdrag av den styrande majoriteten att undersöka hur ungas delaktighet och inflytande i kommunens demokratiarbete kan styrkas.

– Det finns många goda exempel från andra kommuner där ungdomsfullmäktige startats och där unga upplevt att de har större möjlighet att påverka än tidigare. Vi tittade på hur andra kommuner gör och beslutade baserat på det att prova ett ungdomsfullmäktige under ett år. Vi lever dessutom i en tid där demokrati till synes blivit en bristvara, så det känns viktigare än någonsin att vi värnar om den i vår kommun, säger Emma Breheim, biträdande kommundirektör på Luleå kommun.

Evelina Rydeker (MP), kommunalråd samt ordförande för kultur- och fritidsnämnden, har varit drivande i att projektet ska bli av. Hon är nöjd med beslutet och tror att satsningen i sinom tid kan få goda effekter:

– Vi vill att ett ungdomsfullmäktige ska ge de unga möjlighet att påverka beslut som berör dem och att de ska känna sig mer delaktiga i kommunens utveckling. Vi tror också att det kan stärka demokratin och öka deras involvering i vuxen ålder. En plats man får vara med och påverka är också en plats man värnar om.

Nästa steg är att rekrytera en projektledare som ska driva arbetet framåt och tillsammans med ungdomarna lägga grunden för hur ungdomsfullmäktige kan komma att bli. Projektet kommer sedan utvärderas efter att det avslutas 2026. Emma Breheim menar att det är viktigt att ungdomsfullmäktige blir ett forum som tas på allvar av vuxenvärlden:

– Vi kommer att organisera ungdomsfullmäktige under kommunstyrelsen, så att de unga kan uttrycka sin åsikt om frågor som berör dem. Projektledaren kommer att vara en dedikerad resurs för att stödja ungdomsfullmäktige. Vi kommer också att se till att alla nämnder i kommunen är involverade för att kunna omhänderta ungdomarnas idéer och behov.

FAKTA: Hur styrs kommunen idag?

Luleå kommun är en politiskt styrd organisation. De förtroendevalda har huvudansvaret för den kommunala verksamheten.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet. Det är kommunens medborgare som röstar in förtroendevalda i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige fungerar som kommunens "riksdag" och fattar de övergripande besluten. Kommunfullmäktige utser styrelser och nämnder, som ska sköta det löpande arbetet. De leder och samordnar kommunens verksamheter och bereder även ärenden till kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders och eventuella gemensamma nämnders verksamhet.

Nämnderna

Nämnderna består av förtroendevalda som utses av fullmäktige, och har särskilda ansvarsområden. Deras viktigaste uppgift är att "bryta ner" de övergripande målen, som kommunfullmäktige fastställt, till det egna ansvarsområdet. Nämnderna styr vad som ska göras genom att sätta upp politiska mål, som förvaltningarna eller de privata entreprenörerna ska leva upp till.

Förvaltningar

Förvaltningarna består av anställda medarbetare. De utför det arbete som de förtroendevalda fattat beslut om. Förvaltningarna är uppdelade i olika verksamhetsområden.

Kommunrevisionen

Kommunrevisionen har till uppgift att granska, utvärdera och kontrollera, men också att stödja och främja en effektiv verksamhet i Luleå kommun.

Läs mer om Luleå kommuns organisation här. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Josefin Högström

Foto: Burban Studios

Logotyp