Luleå står inför utmaningar – unga saknar bostäder och intressanta jobb

En nyligen genomförd undersökning av Ipsos visar att unga mellan 18 och 35 år som har koppling till Luleå främst uppskattar stadens trygghet och närheten till naturen, men att det finns utmaningar som påverkar attraktiviteten som bostadsort. 

Det är sjunde året som Luleå kommun har frågat unga vad som är viktigt vid valet av bostadsort, och hur väl det överensstämmer med deras bild av Luleå. I undersökningen ingick 640 personer jämnt fördelade mellan tre grupper: Nyligen inflyttade till Luleå, nyligen utflyttade från Luleå samt Luleåbor sedan minst tio år.

Ta del av hela rapporten här. Länk till annan webbplats.

Skidåkare på Ormberget

Det krävs mer än natur och trygghet för att få unga att stanna i Luleå.

Bristen på bostäder är även ett återkommande ämne bland unga som lämnar Luleå, något som både utflyttade och inflyttade är överens om, men som studenter finner särskilt utmanande – där långa köer gör att många ser sig tvingade att flytta efter avslutade studier. Något som även är återkommande hos studenterna är en önskad koppling mellan universitet och näringslivet, som en avgörande faktor kring om de ska stanna i Luleå eller inte.

När det gäller möjligheterna att hitta intressanta jobb värderar alla målgrupper det högt, men få tycker det stämmer in på Luleå. Detta har minskat med tio procentenheter med förra året. Goda kommunikationer är en aspekt som ökat i betydelse, framför allt hos inflyttade, och många efterfrågar bättre förbindelser, både till andra städer och inom Luleå.

Luleåbor sedan tio år tycker att det är viktigt med att det finns en känsla av att platsen utvecklas positivt. Andelen som tycker att Luleå utvecklas positivt är konstant jämfört med de två senaste åren. Däremot tycker inflytttade och utflyttade tvärtom, färre upplever en känsla av att Luleå utvecklas positivt än tidigare år.

Det fanns även konkreta förslag där centrumutveckling berörs och hur studenter bättre ska komma in på arbetsmarknaden:

– Utnyttja vattnet mer då vi har en stad som är omringad av vatten, men ändå är det inte så mycket som händer just där. Tänk Stockholm där det finns caféer, restauranger, glassbarer längst vattnet. Mer sånt borde vi ha. På vintern kanske något gulligt café nära isvägen så man kan gå in och ta en kaffe efter sin promenad.

– Vidare anser jag att staden och näringslivet inte tar nytta av studenterna här, för att vi skall stanna efteråt krävs det tydliga vägar in på företagen så att man får en koppling till Luleå stad och dess näringsliv. Det behövs då bra utbud på meriterande sommarjobb kontorsjobb, utvecklingsjobb etc.

 

De större förändringarna från 2023 till 2024

Områden med utvecklingspotential. Förändring sedan 2023 inom parentes.

  • En känsla av att platsen utvecklas positivt, 51% (-10%)
  • Bra restaurangutbud, 42% (-10%)
  • Lätt att hitta intressanta jobb, 30% (-10%)
  • Ett bra utbud av universitet och högskoleutbildningar, 68% (-8%)
  • Platsen präglas av jämställdhet och öppenhet, 53% (-7%)

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ida Lundh

Foto: Per Bergbom

Logotyp