Närgånget med folkets företagare

Hon är en flitigt anlitad konferencier, föreläsare och moderator – och vet hur en håller igång en publik. Dessutom driver hon podd, älskar träning och röstades fram till Folkets Företagare i Luleå 2019.

Luleå Story ställer ett gäng närgångna frågor till Malin Winberg.

Vad är det första du gör när du vaknar?

– Först och främst snoozar jag ofta några gånger för mycket. Sedan slår jag på kaffebryggaren och rullar ut min yogamatta. Ibland blir det fem minuter och ibland blir det 50. Kombinationen kaffe och yoga kan jag varmt rekommendera.

När du föreläser pratar du ibland om mod. Är du modig? Och när är du rädd?

– Ja, jag skulle säga att jag är modig. Rädd blir jag när jag tänker på de splittringar som vi ser världen över och vad det innebär för vår framtid tillsammans. Vad hände med förmågan att lyssna, försöka förstå, mötas och diskutera? På ett personligt plan har jag förstått att jag också har en rädsla för att underprestera och för att göra folk besvikna. Något som fungerar både som bränsle och krokben.

Vad ville du bli när du var barn?

– Efter en kortare period med delfinskötardrömmar minns jag att jag ville bli journalist. Att jag sedan blev radiojournalist var kanske mer en turträff än en strategisk satsning. Jag chansade på en utbildning som visade sig vara helt rätt!

I vilka situationer är du helst ensam?

– När jag ska förbereda för ett stort jobb vill jag helst vara ifred för att kunna fokusera och koncentrera mig ordentligt. Och när jag ska träna brukar jag oftast göra det ensam, om jag inte går på något gruppass.

Vad har du alltid i ditt kylskåp?

– Sojamjölk, smör och ost. Det kommer man långt med!

Är du besatt av någonting?

– Haha! En lite muppig och otroligt tidskrävande sak som jag är besatt av är att dubbelkolla att allt är av och släckt innan jag lämnar hemmet. Att lamporna är släckta, kaffebryggaren utdragen, plattången av och så vidare. Dubbel- och trippelkollar nästan allt. Ännu värre är det när jag bor på hotell och ska checka ut. Jag vet inte hur många gånger jag granskar det lilla rummet så jag inte har glömt något innan jag kan lämna nycklarna och säga hejdå.

Vem eller vad är coolast i Luleå?

– Det coolaste med Luleå är alla drivna och spännande människor som bor här, och alla smultronställen som finns utspridda i kommunen. När man väl börjar leta efter dem så ser man dem lite överallt.

Vad gör du när du inte har något att göra?

– Då försöker jag att varva ner. Jag tenderar att bli rätt rastlös då jag ofta har saker att göra. Att umgås med familj och vänner, lösa korsord eller se en bra serie är ofta ett väldigt bra tidsfördriv som ger mig både energi och lugn.

Vilken är den roligaste träningsformen?

– Det absolut roligaste jag vet när det kommer till träning är olika slags danspass. Då försvinner tid och rum, jag kan släppa allt, ge järnet och bara njuta.


Malin Winberg röstades fram till Folkets Företagare i Luleå 2019


Vem beundrar du och varför?

– Jag beundrar alla som vågar vara sig själva, de som vågar sticka ut och bryta normerna.

Vilket är ditt livs viktigaste misstag?

– Det var när jag var med i en internationell tävling för gruppträningsinstruktörer. Inför tävlingen hade jag övat i flera månader för att göra allt helt perfekt, och när det sedan var dags åkte jag ur tävlingen direkt. Det krossade mig helt och hållet, jag bara grät och grät i flera timmar. Sedan samlade jag ihop mig och åkte tillbaka till tävlingen för att heja på mina kompisar. Det slutade med att juryn slängde in mig i tävlingen igen, i en helt annan kategori. Jag hade bara 15-20 minuter på mig att välja en ny låt och var tvungen att bara gå på känsla, våga vara mig själv och ha kul. Jag tog mig vidare till semifinal och sedan hela vägen till finalen i Köpenhamn där jag slutade på en andra plats. Det var en otroligt känslosam resa och det jag lärde mig var att det inte handlar om att hela tiden göra allt så perfekt som möjligt. Det handlar om att våga vara sig själv. Det är då man på riktigt berör och har möjligheten att inspirera andra.

Coop Arena eller Luleå Energi Arena?

– Luleå Energi Arena! Där gjorde jag mitt första stora uppdrag som konferencier för Luleå Näringslivsgala 2017, vilket blev ett omedvetet startskott för att jag sedan skulle våga starta eget företag. Plus att det är väldigt roligt att kolla på basket.

Vad är det bästa du har gjort?

– Bland det bästa jag har gjort är att jag 18 år gammal vågade flytta nästan 100 mil norrut till Piteå för att plugga. Att jag sedan valde att stanna kvar när de flesta andra flyttade hem igen är också bland det bästa jag har gjort.

Har du scenskräck ibland?

– Nej, jag har nog aldrig scenskräck. De gånger jag helst inte vill gå ut på scenen är de gånger jag inte är förberedd eller inte har kontroll på situationen. Däremot får jag nästan alltid ett pirr i magen innan det är dags att kliva upp på scenen. En av mina förebilder lärde mig det, att byta ut ordet nervös mot pirrig vilket ger en mer mental positiv känsla. Testa själv! Det blir en helt annan känsla som sätter sig i kroppen.

Du brukar hålla i boostcamps där du vill väcka drömmar till liv. Vad drömmer du om?

– En av mina drömmar är att göra skillnad. Att mitt driv och engagemang, min förmåga att göra min röst hörd också ska göra skillnad för andra. Och så drömmer jag om att bygga ett hus precis vid vattnet med skogen bakom ryggen, gärna nära stan.

Du brukar ställa frågan vad är det värsta som kan hända. Vad ÄR det värsta som kan hända?

– Ja, exakt så är det! Vad är egentligen det värsta som kan hända? Det skulle kunna vara att mitt budskap inte går fram, att någon inte tycker om mig eller att jag tappar bort mig. Ska den rädslan hindra mig från att våga?

Vad är Luleå bäst på?

– Luleå har så mycket att erbjuda! Riktigt bra och genuina restauranger, fina skidspår, en egen isväg, fantastisk skärgård, kultur och evenemang, sport och fritid. Här finns verkligen allt inom räckhåll.

Vad kan Luleå bli bättre på?

– Att skapa fler naturliga mötesplatser mellan alla spännande och smarta studenter som är här och näringslivet! Jag är helt övertygad om att fler skulle vilja stanna kvar i Luleå om fler fick upp ögonen för vad Luleå och Norrbotten faktiskt har att erbjuda.


Malin Winberg

  • Ålder: 29 år.
  • Bor: I Luleå.
  • Uppvuxen: I Täby norr om Stockholm.
  • Jobbar som: Moderator, föreläsare och inspiratör genom det egna bolaget. Driver också Drivkraftspodden.
  • Gillar jättejättemycket: Att dansa.
  • Tycker inte alls om: Rå lök.
  • Favoritplats i Luleå: En ny favorit är Hertsöträsk.
  • Beskriv dig själv med tre ord: Driven, energisk och omtänksam.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text : Mariana Vnuk

Foto : Petra Älvstrand

Logotyp