Nu är Råneås nya trivselhus invigt

Först var det corona och senare regnet som satte stopp för en invigning med pompa och stat utanför Råneälvens trygghetsboende. Men idag kunde inte regnet stoppa invigningen. Ceremonin flyttade in i huset och nu är Lulebos trygghetsboende i Råneå invigt.

I den trivsamt inredda samvarolokalen samlas hyresgäster och företrädare från kommunen och Lulebo. Det bjuds på smörgåstårta, kaffe och underhållning.

– Det är en dag vi har längtat efter, vi på kommunen och Lulebo som har samarbetat så bra och alla ni har som drömt om att bo här, säger kommunalråd Lenita Ericson.

- Det finns flera trygghetsboenden i Luleå, det känns jättebra att vi nu också har ett i Råneå, säger kommunalrådet Lenita Ericson som klippte bandet.

Trygghetsboendet blev klart i december och de första hyresgästerna flyttade in allteftersom. Idag är beläggningen på drygt 85 procent.

Ett trygghetsboende är vanliga hyreslägenheter, fast för äldre över 65 år. Det är inget vård- och omsorgsboende, men lägenheterna är ofta anpassade för de äldres behov så att de även passar rullstolsburna. Det är ett enklare boende, man slipper klippa gräs eller skotta snö. Det är lugnare, med grannar i ungefär samma ålder.

– I början var det lite svårigheter, men nu trivs vi bra, säger Gunnel Fredriksson. Och gänget runt fikabordet nickar instämmande.

Hyresgästerna bjöds på smörgåstårta vid invigningen i samvarolokalen. Där kan 30 personer samlas.

Hyresgästerna erbjuds olika aktiviteter, det ska alltid finns något för knopp och kropp. En trivselvärd finns på plats flera dagar i veckan. Eva Öhrling vikarierar just för den ordinarie trivselvärden som är sjukskriven. Hon har många idéer om vad hyresgästerna kan göra.

– Vi ska tänka slöjd och göra mycket med ull, tova. Vi ska måla och baka och fika och umgås för en trevlig stund, berättar hon.

Hyreshuset har även en stor altan och en eldplats som användes flitigt under sommaren. För närvarande finns tre lediga lägenheter.

kvinna hälsar välkommen

Slöjdpedagogen Eva Öhrling arbetar som vikarierande trivselvärd vid Råneälvens trygghetsboende. Hon har startat en slöjdgrupp som gjorde en fin utsmyckning av tygremsor inför invigningen.

FAKTA

  • Råneälvens trygghetsboende ligger centralt, bara ett stenkast från älven.
  • 13 lägenheter med ett rum och kök på 35 kvm, ung 5 200 kr månadshyra
  • 10 lägenheter med två rum o kök på 45 kvm, ung 6 600 kr månadshyra
  • investeringskostnader 31 miljoner kronor
  • Lulebo har 303 lägenheter i fem trygghetsboenden, Galären har ett trygghetsboende med 47 lägenheter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Katja Güth Laitila

Logotyp