Ny bostadsutvecklare till Kronan

En ny byggaktör är på gång till Kronandalen i Luleå. Det är Bonava som föreslås få markanvisning till fyra kvarter för att bygga bostadsrätter, radhus samt parkeringshus. Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande:

– Det är väldigt positivt att aktörerna vill bygga i Kronandalen, trots lågkonjunktur och inflation. Det visar att Luleå har en stark bostadsmarknad.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade idag att ställa sig bakom förslaget att ge Bonava markanvisning till fyra kvarter på Kronandalen. Slutgiltigt beslut fattas av kommunstyrelsen den 11 april.

Visionsbild över ett av kvarteren som Bonava vill bygga.

Bonava vann markanvisningsinbjudan

Kommunens markanvisningsinbjudan till de fyra kvarteren vid Kronandalens östra entré ­- Kåsan, Ryggsäcken, Termosen och Vandraren - fick åtta förslag som alla höll bra kvalitet. En grupp tjänstepersoner vid Luleå kommun har utvärderat förslagen. Efter utvärderingen föll valet på Bonava, som vill bygga flerfamiljshus med bostadsrätter på två till fem rum i kvarteren Kåsan och Ryggsäcken, totalt cirka 170 lägenheter, samt 18 radhus i kvarteret Termosen. Kvarteret Vandraren blir parkeringshus.

– Bonava har ett robust förslag med hög kvalitet även gestaltningsmässigt med öppna gårdar mot parken. Bonava har i andra städer visat stor genomförandekraft samt har erfarenhet av att bygga flera kvarter samtidigt. Det är viktigt för Luleås utveckling att bostadsbyggandet håller hög fart, säger Erik Johansson, projektledare för Kronan.

Hållbara grannskap i fokus

Bonava bedriver bostadsutveckling i Sverige, Tyskland, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen. De fokuserar på storstadsregioner och strävar efter att stärka positionen på marknader med stor potential för ett långsiktigt värdeskapande genom att skapa hållbara grannskap.

– Luleå växer och vi är glada över möjligheten att utveckla hållbara grannskap på Kronandalen. Vi har lång erfarenhet av bostadsutveckling i Umeå och ska ta med oss framgångsfaktorerna in i våra kommande projekt i Luleå. Vår idé är att skapa bostadsområden som uppmuntrar människor att umgås. Då skapas tillit, trygghet och till och med lycka, säger Andreas Back, affärsutvecklingschef, Bonava.

Kronan fortsätter att växa

Utvecklingen på Kronandalen fortsätter. I maj flyttar 95 personer in i kvarteret Glidet i K2A:s hyreshus i norra entrén. Till hösten blir ytterligare två fastigheter i norra entrén klar för inflyttning, samtliga hyresrätter. Origoparken samt Exercisvägen ska färdigställas i vår och sommar.

Kvarterskarta över Kronan

Kvarterskarta över Kronan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Kronan Luleå

Logotyp