Pendeltåget fyller 1 år

Nu har pendeltåget mellan Luleå och Boden rullat i ett års tid. Resenärerna är nöjda både över att spara tid och att göra en insats för miljön.

Allt fler har köpt pendlarkort under det år som pendeltrafiken har varit igång. Med ett pendlarkort kan du välja att åka tåg eller buss från Länstrafiken eller lokaltrafiken i Luleå och Boden. Vid tågstationen finns cykelparkering, möjlighet att parkera bilen och anslutande bussar. Målet är att hela resan ska bli smidig för den som tågpendlar.

– Flera pendlare åker buss till Luleå och tåg tillbaka till Boden, eller tvärt om. De som tågpendlar är nöjda, både med att det går fort och att de gör en insats för miljön, säger Charlotte Reinholdt på Kollektivtrafikmyndigheten.

Från april 2021 ska pendeltrafiken även innefatta Kalix och Haparanda. Det innebär att du exempelvis kan plugga i Luleå och bo i Haparanda, berättar Charlotte Reinholdt på Kollektivtrafikmyndigheten.

Färre turer på grund av corona

I mars månad kom coronakrisen. Den ledde till att resmönstren ändrades.

– Det har blivit lite mindre resande sedan mars. Turerna med pendeltåget har minskat från elva till åtta per dag. Men det är viktigt att några turer finns kvar. Vi jobbar för en beteendeförändring kring resandet och vi vet att en sådan kan ta tre år att uppnå, säger Charlotte Reinholdt.

Kul på tåget

Pendeltåget invigdes med en smygpremiär 30 mars 2019 av kommunalråden i Luleå, Boden, Kalix och Haparanda. Under de första två månaderna fick ett antal testresenärer åka pendeltåget gratis och ge feedback och förbättringsförslag till projektgruppen. Det har varit viktigt och lett till flera områden att arbeta vidare med. Flera av testresenärerna har fortsatt att pendla med tåget även efter testperioden.

Tågpendlarna har också bjudits på en del event under året. Vid ett tillfälle bjöds pensionärer in för att resa och testa tillgängligheten ombord på tåget och på stationerna. Det har också hållits en företagsfrukost med Boden Business Park, där deltagarna åkte tur och retur mellan Boden och Luleå medan de tog del av olika föredrag.

– Det var meningen att det skulle göras en motsvarande företagsfrukost med Luleå Business Region, men corona kom i vägen. Vi står redo att göra ett event när det blir möjlighet för det, säger Charlotte Reinholdt.

Skylt

Bilister från Boden möter skylten när de passerar Sunderbyn.

Tåget ett alternativ när vägen byggs om

I mars startade ombyggnationen av väg 97, ett större projekt som kommer att pågå under tre år. När höstmörkret kommer och bilköer bildas kan det leda till att tågpendeln blir ett bekvämare val. Resan mellan Luleå och Boden tar 25 minuter med tåget och till Sunderby sjukhus tar det 12 minuter.

 

Tågpendel till Haparanda och Kalix

Pendeltrafiken ska utökas för att innefatta Kalix och Haparanda. Nu byggs en ny perrong i Kalix, där det kommer att finnas parkering för bil och cykel och anslutande busstrafik. Perrongen kommer att vara färdig i december 2020. Den nya tågpendeltrafiken ska starta den 1 april 2021.

– Det leder till nya möjligheter när du kan komma fram med tåget på morgonen och åka hem på eftermiddagen igen. Du kan bo i Kalix och jobba i Boden eller bo i Haparanda och plugga i Luleå, säger Charlotte Reinholdt.

FAKTA

  • Du kan använda pendlarkortet för resor på pendeltåget samt bussar i och mellan i Luleå och Boden.
  • Pendlarkort för (vuxen) 30 dagar kostar 999 kronor.
  • Tågresan mellan Luleå och Boden tar 25 minuter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Charlotte Reinholdt

Logotyp