Så ska utsläppen kapas i Luleå

Kommunen har sina mål. Befolkningen ska öka till hundratusen, samtidigt som klimatpåverkan krymper ner till noll. Det ska vara uppnått senast år 2040. Men hur ska det gå till egentligen?

– Vi har en plan, säger Sophie Forsberg Johansson, som leder det strategiska klimatarbetet i kommunen.

På sikt ska allt som äger rum inom kommungränserna ske utan att påverka klimatet. Samtidigt finns målet om att antal invånare ska öka och mer ska byggas. Kommunens klimatteam har just denna paradox som sitt uppdrag: hur växer vi, samtidigt som utsläppen helt försvinner?

– Det är ett spännande uppdrag som mitt team jobbar med, säger Sophie Forsberg Johansson.

Luleå ska växa samtidigt som utsläppen förvinner, allt för att bidra till trygghet för nästa generation.

Lösningarna finns

Åtgärderna som behöver genomföras för att minska klimatpåverkan kan delas in i fem områden: transporter, byggnader, fysisk planering, energi och konsumtion.

– Inom alla dessa områden finns lösningar, de finns nedskrivna och flera av dem arbetar vi redan med på ett eller annat sätt. Min och klimatteamets uppgift är att ta bort hinder så att arbetet med att minska utsläppen och genomföra åtgärderna kan ske ute i verksamheterna, säger Sophie Forsberg Johansson.

Minska utsläppen 16 procent per år

Klimatet förändras redan och utsläppen behöver minska i snabb takt. För Luleås del handlar det om att minska utsläpp med 16 procent årligen, för att bidra till en tryggare framtid. En tuff utmaning, men för många inspirerande.

– Jag gillar liknelsen med att se kommunkoncernen som ett lag, där vi turas om att vara lagledare och växeldra. Vi har nu bestämt vilken idrott vi ska ägna oss åt, vi har satt ramarna och nu ska vi börja spela som ett lag där vi alla har olika positioner som är lika viktiga. Vi måste samverka, då vi har olika styrkor och svagheter. Och ha tillit till varandra att vi utför tilldelade positioner efter bästa förmåga. Men vi måste också vara beredda på att byta roller inom laget. Det kan vara ansträngande att vara lagledare och vi behöver växeldra för att orka hålla tempot uppe, säger Sophie Forsberg Johansson.

Hållbara byggen behövs

Under kommande period ligger fokuset på att minska utsläpp i kommunkoncernens egna verksamheter och på de områden man har rådighet över. Arbetet prioriteras utifrån var klimatpåverkan är störst. Inom Luleå kommun som organisation orsakas de största utsläppen av byggnationer och anläggning.

Stål utan kol och trafik utan avgaser

Utanför kommunens väggar kommer utsläppen till största del från stålindustrin, därefter trafiken. Bytet till elfordon har rullat igång i kommunen och det finns också ett beslut om att personalen ska få bättre tillgång till tjänstecyklar. Funderar du själv över hur det fungerar med elbil i Luleå? Kanske vill du ta en titt på solmässan Länk till annan webbplats., en mässa om elbil och solenergi i nordiskt klimat som anordnas av Luleå kommun tillsammans med Luleå energi.

FAKTA

  • I augusti 2021 fick kommundirektören i uppdrag att stärka kommunens klimatarbete.
  • Uppdraget innebär att Luleå inte ska ha någon påverkan på klimatet år 2040 och senast nästa mandatperiod vara bland de tio bästa kommunerna i Aktuell hållbarhets miljörankning.
  • Den 9 maj 2022 beslutades en fyraårig plan för minskad klimatpåverkan i kommunstyrelsen. Som en del i arbetet har en koldioxidbudget tagits fram, som visar att Luleå kommun behöver minska utsläppen med 16 procent per år för att bidra till målet om att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Läs mer om kommunens arbete med minskad klimatpåverkan. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Luleåfotograferna

Logotyp