”Som hästföretagare måste man våga testa nytt och utmana sig själv”

I Bensbyn driver Amanda Skanefors hästföretaget Bensbygården tillsammans med sin sambo David Olofsson. Deras verksamhet omfattar inackordering, rehabilitering, hästhotell, avel, träning, inridning, utbildning och tävling.

Luleå kommun har som ambition att löpande publicera porträtt av våra lokala företagare för att dela deras inspirerande berättelser och lyfta goda exempel. Har du ett bra exempel på ett företag, en person eller organisation som gjort något spännande inom näringslivet i Luleå? Tipsa oss i formuläret längst ner på sidan Driva företag i Luleå. Länk till annan webbplats.

Amanda Skanefors framifrån med ridhuset i bakgrunden

Amanda Skanefors driver verksamheten på Bensbygården med sin sambo David Olofsson.

Amanda startade verksamheten hösten 2021 samtidigt som hon studerade. Tidigare har hon arbetet på hotell och i matbutik, men tanken på att driva ett hästföretag har alltid funnits.
– Min familj flyttade till Luleå och den här gården för 11 år sedan. Jag har alltid velat jobba med djur och med tanke på att vi har en sådan här gård har det egentligen varit ganska självklart att göra det i egen regi, berättar Amanda.

På gården finns tre uppvärmda stall, ett ridhus, ridbana, rasthagar och en lösdrift. Idag har de 10 inackorderade hästar och 14 egna hästar.
– Vi föder upp de flesta hästarna själva, berättar Amanda.

De har hållit på med avelsverksamhet i sex år och uppfödningarna har haft goda resultat på de unghästtester som anordnas i länet.
– Avelsverksamheten är något vi vill utveckla mer och fortsätta ta fram hästar som vi tror kommer gynna sporten, både för att sälja och ha som egna tävlingshästar.

Utöver inackorderingar och avelsverksamheten erbjuder Amanda hovslagartjänster, tar emot hästar för träning och håller veckovisa träningar för ryttare i närområdet.

 

Amanda Skanefors står utanför stallet med en vit häst

På gården finns idag 10 inackorderade hästar och 14 egna hästar.

Hästnäringen i Sverige är särskilt stark i södra Sverige där det finns en hög koncentration av hästföretag och en lång tradition av hästverksamhet. Trots detta ser Amanda många fördelar med att driva sitt företag i Luleå och Norrbotten:
– Några av fördelarna med att vara verksam här uppe är bland annat träningsmöjligheterna på vintern då vi har snö istället för lera. Det finns också bättre möjlighet att hålla sina hästar på större ytor och mark är billigare här än i södra Sverige.

Amanda och Davids verksamhet är inte heller beroende av så många långa resor:
– Eftersom vi fokuserar mest på unghästar behöver vi inte resa så himla långt för att tävla.

Amanda tror att fler aktiva ryttare skulle förbättra tränings-och tävlingsmöjligheterna här uppe:
– Det finns ganska många hästar här uppe, men om fler ryttare väljer att träna och tävla med sina hästar skulle vi ha bättre möjligheter till träningar och tävlingar. Det skulle kanske få fler att stanna kvar här uppe med sina hästar. Nu är det många som vill satsa på tävling som flyttar söderut.

Att antalet aktiva ryttare minskat är en utmaning för hästnäringen överlag:
– Jämfört med för fem år sedan är det betydligt flera stall som står med tomma platser än tidigare. Det är något som syns överallt i Luleå. Jag tror att det har mycket att göra med att det blivit dyrare att ha häst, med kostnader för foder och bränsle.


Amanda står ute i solen med ridhuset och rasthagar i bakgrunden

Som hästföretagare måste man våga testa nytt, vara modig och utmana sig själv.

Framåt siktar Amanda och David på att utveckla och utöka den befintliga verksamheten.
– Vi tittar även på andra delar inom branschen, till exempel trav. De har ett intressant upplägg för träning som skiljer sig en del från ridsporten. Det skulle vara kul att någon gång framöver köpa en travhäst.

Under 2025 är målet att komma ut på fler tävlingar än de senaste åren och att utveckla gården för att kunna ta emot fler hästar.
– Vi kommer att bygga om några av hagarna så att de blir säkrare, större och fler. Sen blir det en del underhållsarbete för att förenkla det vardagliga arbetet.

För den som funderar på att starta hästföretag har Amanda några tips på vägen:
– Som hästföretagare måste man våga testa nytt, vara modig och utmana sig själv.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp