Studenter sommarjobbar som stadsplanerare

Feriejobben är ett bra tillfälle för skolungdomar att samla arbetslivserfarenhet. Några gymnasieelever har nu möjlighet att jobba som stadsplanerare vid Luleå tekniska universitet. Det är ett återkommade inslag i universitetets verksamhet för ungdomar inom samhällsbyggnad och stadsplanering. Årets uppdrag var att utveckla ett nytt bostadsområde, Hertsöheden.

Hertsön ligger fem kilometer öster om Luleå centrum och är det största bostadsområdet i Luleå utanför innerstaden. Det bor idag närmare 8 000 personer i området och fler ska det bli med det nya planerande området Hertsöheden.

Exempel på studenternas förslag för ett nytt bostadsområde på Hertsöheden.

Arbetet med den nya stadsdelen genomfördes under överseende av Oscar Sandberg och Ellinor Emilsson som bägge är studenter på Luleå tekniska universitet.

– Det är så mycket som tas för givet, som att hus inte ska rasa ihop och att det ska komma vatten i kranarna. Min målsättning har varit att de, trots avsaknad av förkunskaper, ska förstå hur mycket jobb som ligger bakom samhällsplanering, säger Ellinor Emilsson som själv arbetar med sitt examensarbete för civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad.

Det här är andra året som hon deltar i projektet. Det roligaste är att ta del av gymnasieelevernas tankar om framtiden.

– Det är intressant att följa deras arbetsprocess då de ska ta fram ett koncept. Det har fått mig att inse att för att kunna tänka i nya banor så behöver man verktyg i form av kunskap, säger Ellinor Emilsson.

– Vi lärde dem bland annat använda programvaror som SketchUP men även en del Photoshop, säger Oscar Sandberg som läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i arkitektur.

Läs mer om de unga elevernas arbeten och förslag för den nya stadsdelen Hertsöheden på LTU:s hemsida.länk till annan webbplats

Text och bild: LTU

Montage: Karin Kemi

09 juli 2020

Logotyp