Det var ca 250 personer som samlades för att lyssna till representanter från företag inom olika branscher, som tillsammans utforskade hur vi kan främja en balanserad tillväxt i Luleå, så att både små och stora företag kan trivas och växa.
Lena Abrahamsson, ämnesföreträdare och professor i arbetsvetenskap, Luleå tekniska universitet, föranledde panelsamtalet med en kort presentation på temat diversifierat näringsliv:
– Det skapar flexibilitet, stabilitet och gör näringslivet mindre sårbart.
I Luleå finns redan en god branschbredd men för att stärka mångfalden behövs en större blandning av olika typer av människor.
– Det går hyfsat bra för Luleå och det beror på att det finns ett starkt universitet, en mängd stora bolag, en mängd mindre företag och en stark offentlig sektor. Men vi behöver en bättre blandning av människor. Om det inte finns rörelse mellan olika sektorer och branscher så blir det svårt att rekrytera, säger Lena Abrahamsson.
De små företagens roll i en växande stad
Under frukostens första panelsamtal var fokuset på små och medelstora företag. I samtalet medverkade Emilia Lindgren, Flow Studio, Ronny Kero, RSK Entreprenad AB, Daniella Baptista, Spa of Sweden och Robert Estling, Estling och Strand Måleri AB.
Deltagarna var eniga om att det finns god potential att utveckla sitt företag i Luleå. Men det finns en del utmaningar. Daniella Baptista driver två skönhetskliniker, en i Luleå och en i Stockholm:
– Just nu är det svårt för oss att utveckla verksamheten mer i Luleå och Norrbotten då det är svårt att få tag i personal. Får vi mer inflyttning så är det positivt för oss.
När det kommer till vad kommunen kan göra annorlunda för att främja små och medelstora företag i kommunen lyfts upphandling och avtal.
Ronny Kero:
– Det skulle vara önskvärt om avtalen delades upp för att inkludera fler mindre företag i upphandlingen.
Ett inspel som Fredrik Hansson (C), kommunalråd i Luleå kommun, tar med sig:
– Det är något vi behöver bli bättre på, där har vi en resa att göra.
När det kommer till vad alla kan göra för att främja det lokala näringslivet trycker Emilia Lindgren på synlighet:
– Fortsätt prata om de små och mellanstora företagen så att de blir fler och större och kan växa tillsammans med den här staden.
Samverkan och tillväxt med stora industrier
I det andra panelsamtalet var fokus på företag som är underleverantörer eller direkt påverkade av de stora industriföretagen, samt industrietablering. I samtalet medverkade Emma Själin, Talga Group, Inger Edlund Pedersen, Hitachi Energy, Maria Åberg, Norconsult och Erik Wallström, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Maria Åberg berättar att Norconsult vuxit i takt med de stora etableringarna i Norrbotten och Västerbotten:
– Vi har vuxit mycket de senaste fem åren och bland annat startat upp ett nytt affärsområde kopplat till industrin. Vi ser stora tillväxtmöjlighet, men det är svårt att hitta folk så vi kommer att jobba en del med inflyttning och mentorskap.
Erik Wallström berättar att fastighetsbranschen haft två tunga år, precis som i övriga Sverige, men att det börjar märkas en förändring:
– Vi märker att det börjar komma fler nyinflyttade och fler nationaliteter på visningarna. Det har även börjat komma fler och fler projekt och vi ser att byggarna som avvaktat på grund av inflation och ränteläge börjat lätta på bromsen.
För att lyckas med samhällsomställningen i Luleå är samtliga deltagare eniga om att samverkan är nyckeln. Inger Edlund Pedersen:
– Som en större aktör kan vi kan vara en förutsättning för att omställningen ska lyckas, men vi har begränsade resurser och då främst människor och maskiner. Vi behöver vara smarta i hur vi nyttjar de resurser vi har och då måste vi samverka.
Roger Tuomas, etableringsansvarig på Luleå kommun:
– Även vi på kommunen vill samverka och för oss är dialogen är viktig. Kommunen sitter inte på alla svar, därför är det viktigt att ha en tät dialog med befintliga företag, oavsett storlek, för att fånga upp vad de vill och behöver.