Agnetas boktips

Månadens boktips är tre tunna, men ovanliga böcker. Kolla tipsen från Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed. Bibliotekarien rekommenderar i Vårt Luleå läsvärda böcker från författare med anknytning till Luleå eller Norrbotten.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Den här gången tipsar om två barnböcker.

boktitel

APRIL APRIL

Text och bild av Bo Renberg Utgiven av Luleå Domkyrkoförsamling 2020.

Inte visste jag att domkyrkans torn är något helt annat än det ser ut att vara! April är en planet som rymdraketsföraren Ove upptäcker tillsammans med sin morfar. På April bor lurifaxerna som pratar tvärtomspråk. Där trivs både morfar och Ove – för vem gillar inte att prata tvärtomspråket? Fina teckningar och fantastiska rim, nästan i Lennart Hellsing-klass.

boktitel

Tankar i coronans tid

Lars Hedström, Charlotte Lindmark, Hans Olov Ohlson, Svante Lindqvist Ordfirman 2020

Det här är en riktig liten pärla av fyra mycket goda ordekvilibrister som skriver medkännande, berörande, sorgligt och roligt om sina tankar i coronans tid. Vilka fina författare vi har – och jäsans är numera mitt nya kraftuttryck. Sista raderna i Lars Hedströms dikt ”Den hårda vinden” får avsluta:

”Vi är inte skapta för att lära av livet. Som ständigt nyfödda möter vi varje morgon spegelblanka”.

bokomslag

Här uppe ser man ju hela Kiruna!

Text och bild av Christina Edin Ordfirman 2019

Kiruna december 1969. Kompisarna Stina och Pentti får följa med till stadshuset där gruvarbetarna håller strejkmöte. Bilderna är ritade i naiv stil men någon bilderbok är det inte – texten känns mer riktad till vuxna och boken är ett viktigt inlägg i den norrbottniska och svenska historia. I slutet får vi förklaringen till den stora gruvstrejken december 1969 - februari 1970 och som lämnat spår i form av nya arbetsmiljölagar.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson, montage Karin Kemi

Logotyp