Agnetas vinterboktips

Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, tipsar om bra böcker att läsa i vinter. Författarna har anknytning till Luleå eller Norrbotten.

För mer om böckerna och fler boktips, se Instagram: @bibbloagneta

Agneta och omslagen på de fyra böckerna.
boktitel

Vill inte vill inte

Irene Strålberg och ”Christina”, Lava förlag 2022

Christina berättar om hur hon träffar norrmannen Tore och att de, mot hans vilja, får två barn tillsammans. Det är hennes barn, hennes ansvar och Tore förväntar sig att hon ska fortsätta arbeta åt honom – barn eller inte. När Christina vill skiljas blir det annat ljud i skällan – Tore kräver umgänge, men inte för att han älskar sina barn, utan för att han vill bestämma. Det här är en skrämmande aktuell och gripande dokumentärroman om maktlystnad.boktitel

De tar allt ifrån mig

Linda Jones, Bonnier Carlsen 2023

I norrbottniska byn Marken bor unga jägaren Frida. Äntligen ska hon få delta i älgjakten – men så dyker ett främmande djur upp och Länsstyrelsen avblåser årets viktigaste händelse. Det gör de inte ostraffat. Romanen är tänkt som en ungdomsbok, men ska absolut läsas av vuxna också! Det här är en roman med lysande miljö- och personbeskrivningar, med många underströmmar och ord mellan raderna. Hur länge accepterar vi ”i obygden” att andra ska bestämma över oss?bokomslag

Isberg

Niklas Turner Olovzon, Harper Collins 2022

Turner Olovzon kan konsten att beskriva udda karaktärer på ett sätt som gör att jag inser att de finns runt omkring mig – ingen vet vad som döljer sig under ytan på oss människor. Den tillitsfulle Elliot som försvinner spårlöst från förskolan får mina ögon att tåras när han beskrivs så insiktsfullt och med stor kärlek. Lite fniss blev det också mitt i eländet när den osympatiska Liss-Kulla stänger in sin nakenbajsande man på toa med hjälp av en spikpistol. Nu väntar jag ivrigt på andra delen i ”Doldasviten”.
bokomslag

Viskning mellan väggarna

Lina Stoltz, Barents Publisher 2022

När 11-årige Edvin flyttar med sin familj till sin mammas döda släktingars hus utanför Överkalix är han mer än skeptisk. Mamma och pappa säger att det bara är på prov – och inte ens när han får en egen kattunge känns det bra. Det är något konstigt med det gamla huset, men det verkar bara Edvin lägga märke till. Det här är en riktigt spännande spökhistoria för mellanåldern som faktiskt fick mig att ligga sömnlös och fundera över alla de som gått före mig.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson/pressbilder

Logotyp