Andréas tolkar Luleås historia på Storgatan

Som en del av Luleås 400-årsjubileum kommer fyra konstnärer från fyra städer att under några dagar tolka Luleås historia i varsin stor kub på Storgatan. Eventet startar måndag 30 augusti och är ett samarbete mellan Luleå, Borås, Göteborg och Piteå som alla fyller 400 år under 2021. Konstnären Andréas Brännström representerar Luleå och han ser fram emot att välkomna sina konstnärskollegor från övriga jubileumsstäder.

Utöver Andréas Brännström medverkar Shai Dahan, Borås, Sofie Karlsson, Göteborg och Ulrika Weinz, Piteå. Konstnärerna kommer att arbeta med tekniker som textil, graffiti, ljud, skulptur och bild. Konstnärsutbytet kallas AiR 4x400 år och genomfördes i Piteå i februari och i Göteborg i juni. Efter Luleå står Borås på tur i oktober.

Vårt Luleå fick en pratstund med Andréas Brännström inför premiären.

Andreas Brännström

Andréas Brännström representerar Luleå i konstnärsutbytet mellan fyra jubileumsstäder. Han ska skapa en stor ö i stål som kommer att svetsas i en stålkub på 2,5x2,5x2,5 meter.

Berätta lite om din bakgrund.
– Jag är född och uppvuxen i Skellefteå och bor i dag i Kyrkbyn utanför Luleå. Jag är utbildad vid Umeå Konsthögskola där jag tog min examen 2013. Under ett flertal år liftade jag runt om i Europa som konstnär för att sedan landa hemma i Västerbotten. Där var jag en aktiv del i uppstarten av Rivhuset i Skellefteå och Umeå Kulturhus. Under kulturhustiden startade jag tillsammans med Ludvig Widman musikprojektet Bottenvikens Silverkyrka som 2020 kom att nomineras till både P3-Guld och ett Grammispris.

– Jag har bott i Luleå ett år nu och flyttade hit för att jobba på konstnärsdrivna Galleri Syster. Parallellt med galleriet arbetar jag även med programverksamheten på Norrbottens museum. Det är ett perfekt komplement till mitt konstnärskap där jag ofta utgår ifrån lokalhistoria, lokala traditioner och kultur.

Hur känns det inför veckan?
– Det känns otroligt roligt och såklart nervöst. Jag ser fram emot att få fördjupa mig mer konstnärligt i Luleå som plats och samtidigt presentera mig och min konst för Luleåborna.

– Det känns också väldigt spännande och givande att arbeta i det offentliga rummet och se hur mötet mellan de andra konstnärerna, passerande besökare och verket påverkar varandra.

Vad planerar du att skapa i kuben?
– Jag kommer att arbeta med en skulptur, en stor ö i stål som kommer att svetsas i själva kuben.

– Jag har intresserat mig för Luleå stads historia i relation till landskapet i form av skärgården och industrin. Hur öarna kommit och gått med istid, landhöjning och industriprojekt som Stålverk 80. Framförallt i det som tidigare var känt som Svartölandet och historiska öar som Svartön, Inre och Yttre Sandskär. Hur öar rest sig ur havet och hur stad och industrin svalt dem.

Finns det några utmaningar med ditt verk?
– Absolut, det är framförallt logistiskt och ingenjörsmässigt utmanande att jobba i så stor skala med det material jag valt. Jag har gjort många ritningar och skisser för att förbereda mig så att verket går att genomföra och uppföra under den relativt korta perioden.

– Det är också något nytt för mig att tänka på att verket kommer att stå utomhus i det offentliga rummet där folk kommer att interagera med verket.

Ni är fyra konstnärer på plats, vad tror du ni kommer att ha för utbyte mellan varandra?
– Jag ser fram emot att ta del av de andras processer och konstnärskap då alla arbetar med relativt olika uttryck och tekniker. Det blir också roligt att få lära känna nya kollegor och kompisar och få välkomna dem till Luleå!

Något du vill hälsa till de som besöker er under veckan och tittar på hur konstverken växer fram?
– Kom gärna fram och prata när inte svetslågan brinner!

Medverkande konstnärer: Ulrika Weinz, Piteå, Sofie Karlsson, Göteborg, Shai Dahan, Borås och Andréas Brännström, Luleå.

Medverkande konstnärer: Ulrika Weinz, Piteå, Sofie Karlsson, Göteborg, Shai Dahan, Borås och Andréas Brännström, Luleå.

Här finns en presentation av alla fyra konstnärer som ska fira Luleå 400 år.

AiR 4x400 år: Luleå

  • Kuber: Konstnärerna jobbar i varsin ramkonstruktion i stål som bildar en kub på 2,5x2,5x2,5 meter.
  • Tid: Måndag 30 augusti – fredag 3 september
  • Plats: Kuberna står på Nytorget, Storgatan (i höjd med Hanzéns) i centrala Luleå. Konstverken kommer att stå kvar fram till 23 september.
  • Evenemang på Facebook: https://www.facebook.com/events/1265338803916169länk till annan webbplats

  • AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett konstnärligt utbyte mellan Luleå, Piteå, Göteborg och Borås som alla fyller 400 år 2021.
  • Samarbetspartners för AiR 4x400 år är Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: lulea.se/400 länk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Privat

Logotyp