Ännu roligare, mer jämställt och hållbart vid Trolltjärn

Det blir utökade sommaraktiviteter och arrangemang på Trolltjärns aktivitetsområde under nio sommarveckor. Det står klart efter att kultur- och fritidsnämnden i går beslutade att Bergnäsets AIK (BAIK) får pengar till att ytterligare vässa sin verksamhet på platsen.

Bergnäsets AIK vill att Trolltjärn på Bergnäset ska vara en naturlig mötesplats som bidrar till både social och fysisk aktivitet. Förhoppningen är också att platsen, bland annat känd för sin fina badplats, ska fånga upp barn och unga som ännu inte hittat till idrotten. I tider där stillasittandet är ett problem ska Trolltjärn vara ett tryggt och aktiverande område i vardagen, även när skolan inte är öppen och också under kvällstid.

Vid Trolltjärn finns redan i dag många aktiviteter såsom bad och sport. Dessa kompletteras i sommar med olika arrangemang med inriktning på bland annat hållbarhet och jämnställdhet.

Sommarverksamheten på Trolltjärns aktivitetsområde är ett exempel i mängden på vad kommunens bidrag till föreningar av olika slag används till. Just barn och unga är en prioriterad grupp som Luleå kommun under de senaste åren valt att satsa extra på.

– Vi vill skapa liv och rörelse åt hela områdets barn och ungdomar, även de som kanske inte har ekonomiska resurser. Men här finns aktiviteter som passar alla åldrar, till exempel multigolfbana för hela familjen och boule, berättar Jens Lundqvist, ordförande i Bergnäsets AIK.

Storbildsvisning av EM-matcher?

På söndag 19 juni är det säsongspremiär för Trolltjärns aktivitetsområde. Men vad kommer då lite mer specifikt att hända här i sommar? Jo, det blir bland annat Naturens dag, stor loppmarknad, livemusik, kioskverksamhet och möjligheter att köpa hamburgare med mera från en foodtruck. Lägg där till de sport- och friluftsaktiviteter som platsen erbjuder. Förutom tidigare nämnda boule- och multigolfbana kan du grilla vid fina grillplatser, spela basket, bandy och fotboll med mera, på nyligen upprustade ytor.

I skrivande stund är det inte riktigt klart, men ambitionen är dessutom att visa damernas EM-matcher i fotboll på storbildsskärm och på så sätt lyfta damidrotten. Det går helt i linje med föreningens vilja att bidra till ökad jämställdhet.

– Om allt går i lås så visar vi EM-matcherna. Intresset för damfotboll är stort och det är viktigt att arrangera evenemang vid damernas stora mästerskap och inte bara kring herrarnas. Det är en jämställhetsfråga helt enkelt. Genom att visa upp damfotbollen ökar dessutom intresset ännu mer, säger BAIK:s Ebba Boudin som har full koll på Trolltjärns aktivitetsområde i sommar.

Ferieungdomar sköter ruljansen

Via Luleå kommun tar Bergnäsets AIK totalt emot 35 ferieungdomar som får prova på arbetslivet under några sommarveckor. Föreningen sköter tillsammans med ungdomarna ruljansen på platsen, däribland kioskverksamheten samt arbetet med att hålla området, och de anläggningar som det inrymmer, i gott skick. Dessutom arrangerar man aktiviteter för ungdomar alla vardagar på dagtid.

– Vi lägger ut aktiviteterna på trolltjarn.se och vår instagram ”trolltjarn”. Tanken är att utöka öppettiderna och ha öppet vissa kvällar med till exempel basketcuper. Vi vill gärna erbjuda ungdomar någonting meningsfullt att göra även på kvällstid, berättar Ebba Boudin.

Loppmarknaden som föreningen ska arrangera i sommar ska uppmuntra till mer återbruk. Förhoppningen är att det ska bidra till att den ekologiska och ekonomiska hållbara utvecklingen tar ett steg i rätt riktning.

Stor upprustning

Hela Trolltjärnsområdet har under de senaste åren rustats upp rejält och förra sommaren var det premiär för det nya aktivitetsområdet. Vid Trolltjärn har det länge sparkats fotboll, badats och lekts, allt sedan Bergnäset blev bebyggt. Men tiden har gjort sitt till och platsen var under många år sliten och tom.

De aktiva föreningarna på Bergnäset och Sörbyarna skickade därför in ett medborgarförslag med en önskelista på nya aktivitetsytor och nödvändiga åtgärder för Trolltjärn. Medborgarförslaget fick positiv respons och kommunstyrelsen slog då fast att de skulle stötta initiativet.

Ebba Boudin

Ebba Boudin vid invigningen av Trolltjärns aktivitetsområde förra året.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och fotomontage: Marina Wikberg

Foto: Eva Sundgren och Pixabay

Logotyp