Cirkusartister till Luleåresidens

I sommar kommer tre cirkuskompanier till Luleå för att träna och skapa i Luleå cirkusresidens. Det blir akrobatik, jonglering och cyr-hjul med internationella artister. Luleåborna får också chans att se glimtar från träningarna, under coronasäkra former.

Luleå Dansresidens är i år Luleå Dans-och Cirkusresidens. Till det har artister från hela världen ansökt om att få komma för att träna i Norrbotten. Men det handlar inte om traditionell cirkus med tält, djur och clowner, utan det som tidigare kallades för nycirkus.

– Samtida cirkus kan vara en mix av musik, akrobatik, poesi och dans och består sällan av olika nummer som avlöser varandra, som i traditionell cirkus. Cirkus Cirkör, som många känner till, är Sveriges största aktör inom samtida cirkus, säger Per Sundberg, konstnärlig ledare Dansinitiativet.

Gustaf Rosel, från the Vessel, är en av artisterna som tilldelats cirkusresidens i Luleå.

Residenset, som finansieras av Luleå kommun och drivs av Dansinitiativet, innebär att artisterna får fri tillgång till Dansinitiativets lokaler under tiden som residenset pågår, bostad i Luleå samt en produktionsbudget.

Akrobatik och dramatik

Nu är det klart vilka som tilldelats cirkusresidensen i sommar:

Gustaf, Sarah & Mikkel - The Vessel: Ett cirkusprojekt med barn och unga som målgrupp. Gruppen kommer skapa ett nytt material inom cirkusdiciplinerna parakrobatik, jonglering, cyr-hjul* och livemusik. The Vessel består av Gustaf Rosell, Sarah Lett och Mikkel Hobitz som alla en stark historik inom cirkusfältet.

Kat & Jared - 2x4: Föreställningen kommer vara ett storartat, högljutt, farligt, smutsigt, tankeväckande och gripande performance. 2x4 är ett nytt stycke i deras föreställning Varjakka. Katariina Alalääkkölä och Jared van Earle är en cirkusduo specialiserade i parakrobatik.

Acrobalance – Korobka: Med Korobka vill parakrobaterna Henrik Agger och Louise Bjurholm utforma en föreställning där de undersöker gränsen mellan dokumentär och drama inom cirkusgenren. Hur iscensätter vi vår berättelse? Vad representerar den? Vad blir en representation av det? Och: Vad är sant? Till föreställningen skapar också duon text-och filmmaterial.

Minnesdans

Dessutom kommer en dansare och koreograf, Lisen Ellard, till Luleå för sommarens enda dansresidens. Hennes produktion Dirgy Dancing är en insamling av sorge- och minnesdanser från dansare runt om i landet. Projektet kommer resultera i både föreställning och film.

Se Dansinitiativets webb för mer info om öppna visningar för allmänhetenlänk till annan webbplats

* Cyr-hjul eller cyr wheel är en stor metallring med vilken artisten utför akrobatik på marken.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Einar Kling Odencrants

Logotyp