Då öppnar kommunens utepooler

Den 29 juni drar Aronsbadet och Rånepoolen igång för säsongen, men flera anpassningar görs för att minska risken för spridning av coronaviruset. Bland annat kommer max 300 personer åt gången släppas in på området.

– En fin sommardag kan vi normalt ha mellan 1 500-2 000 gäster. Nu begränsar vi besöksantalet kraftigt och hoppas på förståelse från badsugna Luleåbor, säger Veronica Bergsten enhetschef Luleå kommuns bad och fortsätter:

– Vi gör det vi kan men mycket ligger också på individen att tänka på avståndet och följa myndigheternas rekommendationer. Vi måste jobba tillsammans helt enkelt.

Snart öppnar Aronsbadet och Rånepoolen, men med kraftigt begränsade besöksantal på grund av coronaviruset.

Begränsning och Facebookuppdateringar

Vanligtvis öppnar kommunens utepooler i samband med skolavslutningen. I år ser det annorlunda ut på grund av coronaviruset.

– Vi har skjutit upp öppningen i två veckor för att hinna anpassa baden efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Veronica Bergsten.

Anpassningarna består av att:

  • Max 300 personer åt gången släpps in på badområdet. Gäller både Arons och Råneå.
  • Facebooksidor startas för Aronsbadetlänk till annan webbplats och Rånepoolenlänk till annan webbplats. Där uppdateras när respektive bad håller på att bli fullt så att badgäster inte behöver köa i onödan.
  • Gäster uppmanas med skyltning hålla avstånd i köer och omklädningsrum. Däremot har gästerna själva ett ansvar att respektera myndigheternas riktlinjer.
  • Enbart en person åt gången tillåts vid starten på vattenrutschbanorna, övriga köar nedanför. Om kösystemet inte sköts kan det bli aktuellt att stänga vattenrutschkanorna helt.
  • Utökade städrutiner på ytor som handtag och liknande.

Bakom beslutet

Beslutet att öppna baden baseras på Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen vid badplatserlänk till annan webbplats. I dessa står att smitta genom badvattnet bedöms som osannolik, samt att simhallar och bassänger inte omfattas av begränsningen på 50 personer. Däremot gäller fortfarande de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta.

Om myndigheterna kommer med nya riktlinjer anpassas även kommunens utepooler efter dessa.

FAKTA Aronsbadet och Rånepoolen 2020

  • Badgästerna räknas in vid entrén. Max 300 personer tillåts samtidigt inne på området.
  • Följ Aronsbadetslänk till annan webbplats och Råneåpoolenslänk till annan webbplats Facebooksidor för aktuella uppdateringar om folkmängd på baden (efter öppningen 29 juni).
  • Om du inte använder Facebook kan du prova ringa till baden innan ditt besök. Aronsbadet: 0920-45 63 00 Rånepoolen: 0920-45 75 57.
  • Bassängerna är öppna för motionssim mellan klockan 9.00-10.00 alla dagar 29 juni - 16 augusti.
  • Baden är öppna för lek och skoj mellan klockan 10.00-17.30 alla dagar 29 juni - 16 augusti.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Per Pettersson samt Frank Rizo

Logotyp