Digital rusning till skärgårdsstugor

 Luleås skärgårdsstugor är så populära att bokningssytemet kraschade av belastningen under en kort stund på tisdagen. När allt kom igång igen dröjde det inte länge innan 50 procent av sommarens stugtider var uppbokade.

– Trycket på våra skärgårdsstugor verkar högre än någonsin i år, konstaterat Lars Mandahl, arbetsledare Luleå Turistcenter, och fortsätter:

– Efter bara några timmar hade vi 394 stugdygn bokade, det är mer än 50 procent av högsommarens tider. Vårt system blev överbelastat men det löste sig efter tjugo minuter.

Även om trycket var högt när högsäsongen släpptes finns det fortfarande lediga datum för dig som vill bo i Luleå skärgård i sommar.

Längre högsäsong

Men det finns fortfarande stugor kvar att boka för dig som vill uppleva Luleå skärgård i sommar.

– Helgerna är det som bokas först. Men under veckodagarna i juni och även i augusti finns det en hel del luckor i kalendern. Det finns också strödagar under juli, säger Lars Mandahl.

Högsäsongen, och med den de dagliga turbåtarna till öarna, är igång mellan 19 juni och 16 augusti. Det innebär en veckas längre högsäsong i sommar än tidigare.

Tolv stugor totalt

Totalt har Luleå kommun tolv stugor på fyra skärgårdsöar; Junkön, Kluntarna, Småskär och Brändöskär. Alla, förutom de på Junkön, saknar rinnande vatten och el men alla bjuder på en äkta skärgårdsupplevelse.

Här kan du själv kolla efter lediga stugdatum i sommarlänk till annan webbplats

Text: Therese Hedman

Foto: Helena Holm och Elin Aunes

10 mars 2020

Logotyp