Dubbelt firande i Gammelstad 1-3 juli

Loppis, teater, historiska danser, guidade turer, musik, pyssel för barn, utställningar, öppen kyrkstuga. Ja, listan över aktiviteter är lång när Persmäss firas och Världsarvet Gammelstads kyrkstad dessutom 25-årsjubilerar.

– Persmäss är en av de största kyrkhelgerna tillsammans med bland annat jul, påsk och Mikaeli. Vi firar Persmäss till minne av aposteln Petrus. Han är Nederluleå kyrkas beskyddare och kyrkan invigdes enligt traditionen den 29 juni 1492, berättar Erica Duvensjö, världsarvsamordnare, Luleå kommun.

Det dubbla firandet i Gammelstads kyrkstad bjuder på ett fullspäckat program med aktiviteter som är gratis.

Persmässhelgen firas fredag till och med söndag medan 25-årsjubileumet pågår under lördagen då också de allra flesta arrangemangen äger rum. Värt att notera är att allt är gratis och att firandet till största delen sker vid Kyrktorget/Visitor Center och Borgmästargården på Häradsvägen.

Egentligen 26 år

Det var 1996 som UNESCO tog upp Gammelstads kyrkstad på sin lista över världsarv. Således var det egentligen förra året som världsarvet skulle fira 25 år, men kalasandet blev som så mycket annat uppskjutet på grund av pandemin.

– Det känns viktigt att fira att vi har ett världsarv, det är någonting vi ska vara riktigt stolta över. Med över 500 historiska byggnader, och en kyrkstadstradition som finns kvar än i dag, är kyrkstaden en både levande och lockande kulturmiljö. Det är vår uppgift att vårda detta arv till nästkommande generationer.

– Sedan är det lätt att bli hemmablind och därför vill vi påminna Luleåborna om vilken otrolig skatt Gammelstads kyrkstad är, säger Erica Duvensjö.

Vittnar om människans historia

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturmiljö som vittnar om människans eller jordens historia på ett sådant sätt att den anses ha generell betydelse för mänskligheten, nuvarande och kommande generationer. UNESCO:s motivering till varför just Gammelstad fick utmärkelsen lyder:

Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö”.

Få ökad kunskap och känsla

Gammelstad är bygden där Luleå en gång grundades och växte, från att vara en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. När Luleå sedan flyttade, på grund av landhöjningen under 1600-talet, började platsen i folkmun att kallas för Gammelstad – ett namn som lever kvar än idag.

– Kom hit i helgen. Vandra i trånga kyrkstugegränder, besök den ståtliga kyrkan och delta i något av våra spännande evenemang. På köpet får du ökad kunskap och ännu mer känsla för vårt fina världsarv, säger Erica Duvensjö.

Fullspäckat program

På fredagen den 1 juli klockan 22.30 äger det första publika evenemanget rum. Då blir det Midnattsolsandakt i Nederluleå kyrka. Lördagens program är minst sagt fullproppat och kommunalråd Fredrik Hansson (S) invigningstalar.

Under flera av evenemangen får du på ett engagerande sätt lära dig mer om Gammelstads kyrkstad. Du kan till exempel hänga med på en byggnadsvårdsvandring med före detta antikvarie Kaj Bergman, gå på guidad tur i kyrkstaden och besöka en öppen kyrkstuga.

Missa inte heller bilutställningen hos Motorhistorikerna, aktiviteterna på Borgmästargården, barnpysslet vid Visitor Center, teaterföreställningen ”Skillinganytt” och ”Agent Lotta och Egon Slug” för en yngre målgrupp.

Dessutom kan du köpa en smarrig 25-årsbakelse på caféet intill Visitor Center. På Visitor Center kan du även besöka den nya, interaktiva utställningen som berättar om Gammelstad förr och nu.


Programmet i sin helhet hittar du här, under rubriken "Världsarvskalas och Persmässfirande": https://www.visitgammelstad.se/evenemang/ Länk till annan webbplats.


"Det känns viktigt att fira att vi har ett världsarv, det är någonting vi ska vara riktigt stolta över", säger Erica Duvensjö.

"Det känns viktigt att fira att vi har ett världsarv, det är någonting vi ska vara riktigt stolta över", säger Erica Duvensjö.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Marina Wikberg, Anders Alm och Luleå kommun
Montage: Björn Hansson/Luleå kommun

Logotyp