Fira påsk coronasäker

Andra påsken i följd som firas med restriktioner på grund av corona. Vi uppmanas att undvika onödiga resor, större sammankomster, ja fester och trängsel i allmänhet. Om vi reser så ska vi göra det på ett smittsäkert sätt. Men misströsta inte, påsken kan bli en trevlig tillställning i alla fall. Vårt Luleå-redaktionen har sammanställt några tips för att rädda påsken under rådande omständigheter.

Från påskharefrallor och våffelbak till pimpeltävling. Det finns många sätt att fira påsk coronaanpassat. Mycket går att ordna även med restriktioner, bara man är lite påhittig. Här berättar våra skribenter hur de tänker fira påsken i år.

Kanske något du kan inspireras av?

Påsk och pimpling går bra ihop. Enkelt att anordna och lätt att hålla avstånd.

Familjekamp i pimpelfiske

Vi firar påsk med den årliga familjekampen i pimpelfiske utanför min lillasysters stuga. En aktivitet som funkar bra även i coronatider, passar alla åldrar och är enkel att anordna. Alla tar med sig varsitt pris och vinnaren får välja först från prisbordet. Vi brukar avsluta med en gemensam påskmiddag, men i år blir det utelunch med avstånd istället.

Susanne Lundblom, skribent

Hemmafärgade ägg och påskharebröd är bra pyssel under påsken.

Påskpyssel i köket

Att färga ägg på gammaldags vis med hjälp friluftsmuseet Hägnans videoguide är en självklarhet! Länk till annan webbplats. Barnen får själva välja vilka bär de vill testa färga med och det blir en hel del funderingar om varför hallonäggen egentligen blir beiga och inte rosa? Sen bakar vi påskharefrallor till ungarnas förtjusning. Här finns recept och video på hur du får till dem. Länk till annan webbplats.

Therese Hedman, skribent

påskfirandet i snön

Påskmys med eld och tyska påskägg istället för fjädrar. Liam och Alvin leker med hunden Bob.

God mat i skogsträdgården

Vi brukar umgås kring växthuset hemma i trädgården. Jag hänger mina tyska påskägg lite varstans och så gömmer vi lite presenter från påskharen åt barnbarnen. Vi eldar, grillar och äter gott. I år lär det bli en blandning av hamburgare, korv och sushi. Att välkomna våren och solen till påsk ute i skogsträdgården har blivit en kär familjetradition.

Katja Güth Laitila, redaktör

påskfirandet i snön

Våfflor är en perfekt påskmat att samlas kring. Utomhus gör det inte heller något att det osar mycket.

Våfflor ute i det fria

På påsken brukar vi om vädret tillåter det dra ut en skarvsladd och koppla i våffeljärnet. Perfekt att grädda ute i det fria och slippa oset inomhus. I dessa coronatider kan det här vara ett säkert sätt att umgås på. Var och en kan grädda sina våfflor. Lite pyssel med gräddningen och mycket prat.

Anita Sundberg, skribent

Eld

Att koka kaffe över öppen eld är en klassiker, men varför inte testa något knasigt till påsk?

Experimentera

Mitt tips är att gå ut i skogen och göra lite knasiga experiment.  Länk till annan webbplats.Som exempel kan du testa att koka vatten genom att hälla vatten i en plastpåse (?!) och sätt påsen över elden. Funkar fint!

Jonas Jonnerby, skribent

Eld

Vårvintern i fjällen är någonting alldeles speciellt. Har man tur är det fantastiska dagar gjorda för uteliv. Men fjällvädret är lynnigt och kan växla flera gånger på en dag så det gäller att gardera sig med olika typer av aktiviteter.

Helst i fjället

Påsken är en av mina favoritårstider och den ska helst firas i fjällvärlden. Är vädret bra tar vi oss en tur på längdskidor och söker upp en is för att pimpla eller så blir det längre utflykter med skoter. Skulle vädret vara trist och lusten fattas finns ju alltid böcker att läsa och film att titta på. Men när man som jag har turen att ha barn och barnbarn fylls dagarna fort nog ändå.

Pyntar gärna med påsktema - påskris med fjädrar, färgglada ägg och någon lite söt kyckling. Oavsett vart jag är tar jag alltid med mig några blommor, påskliljor och tazetter, som en present till mig själv för att påminna mig om att våren och sommaren är i antågande. Vad gäller maten är jag inte speciellt traditionsbunden, förutom att det blir massor av ägg på bordet och i matsäcken. Och inte att förglömma, påskägg fyllda med godis.

Eva Sundgren, skribent

Påskhäng på kolonilotten.

Det enkla livet

Bara vara ute, det är det bästa. Än så länge ligger kolonilotten på Hertsön i vintervila vad gäller odlingar, men hit åker vi gärna i påsk, vi trivs i vårvintersolen och lagar mat ute. Njuter av det enkla livet, helt enkelt.

Monika Aunes, skribent

FAKTA Varför och hur firar vi påsk?

  • Påsken är den största högtiden inom kristen religion där man firar Kristi uppståndelse
  • Den kristna påsken är kopplad till den judiska påsken.
  • Påskäggen är en förkristen symbol för livets återfödelse under våren.
  • Inom protestantisk (ursprungligen tysk) tradition finns sagan om påskharen som placerat ut påskägg fyllda med godis som barnen får leta efter.
  • I vissa länder dekoreras hemmet med påskris, i Sverige med fjädrar.
  • I Sverige och Finland klär barn ut sig till påskkärringar och knackar på hos grannar för att be om godis. (Källa: Wikipedia)

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Vårt Luleå-redaktionen

Logotyp