Förslag: Miljoner till byggnadsvård på Hägnan

Timmerknutar har byggts in, nya yttertak har kommit upp och spännpapptak har renoverats enligt gamla metoder. Undan för undan görs nödvändiga restaureringar på friluftsmuseet Hägnan. Och klubbas förslaget på tio miljoner kronor fördelat över fem år kan de stora renoveringarna starta.

Det nya virket lyser ljust mot de grånade timmerväggarna, men ska strykas med en blandning av tjära, linolja och terpentin för att få rätt utseende och skyddas från väder och vind.

– Att brädslå timmerväggarna så här gjorde man förr i tiden för att skydda stockarna när det började bli fickor i dem där vatten kan lägga sig, säger Anders Eklund, vaktmästare på Hägnan.

Med 52 byggnader på området blir det många fönster som behöver renoveras. Vaktmästare Anders Eklund läser hela tiden på om byggnadsvård för att varsamt fixa miljöerna.

Miljoner i förslaget

Att de 52 byggnaderna på friluftsmuseet Hägnan har ett stort underhållsbehov står klart efter inventeringen som gjorts under pandemin. Det handlar om allt från fönsterrenovering till byte av timmer och upprätning av hus. Under hösten ska beslut tas om att öronmärka sex miljoner kronor för renoveringar på Hägnan mellan 2022-2024. Förslag finns på ytterligare fyra miljoner fram till 2026. Men även utan investeringsmedlen jobbar vaktmästarna Hans Isaxon och Anders Eklund på med underhåll av museet med de medel som finns.

– Under pandemin har vi bland annat passat på att bygga in knutar, renovera spännpapptaket i lanthandeln och fått taken på Fägnan, portlidret, Sörbystugan, personalhuset och dansbanan omlagda, säger Hans Isaxon, arbetsledare.

Renoveringsdags

I september blev underhållsplanen klar för alla byggnader på friluftsmuseet. Tanken är att de första större renoveringarna ska sätta i gång till våren 2022.

–Hittills har vi fått söka pengar för varje projekt, som att byta spåntaket på rundlogen. Det blir en stor skillnad nu om de föreslagna investeringspengarna klubbas, säger Hans Isaxon.

En brädslagen knut som sedan behandlas med tjära, linolja och terpentin för att skyddas från väder och vind.

FAKTA Hägnan 2.0

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman och Susanne Lindholm

Logotyp