Gratis scenrep i väntan på publiken

När pandemin raderade ut bandets spelschema tog Simone och First Revival chansen att livestreama sin musik från Lillans scen. Gratis scenrep har gjort det möjligt för henne och andra att hålla scenvanan uppe under tuffa tider för kulturlivet.

Hon tar några steg på scenen och testar ett par ackord på gitarren. Strålkastarna lyser upp scenen på Lillan. Den är hennes, men publikplatserna är tomma.

– Jag längtar efter energiutbytet med publiken men gläds åt att få chansen att öva på en riktig scen, säger Simone Stålnacke, som med sitt förra band nyttjat Lillans erbjudande om gratis scenrep och kört en livestreamad spelning från Lillan.

Simone Stålnacke på Lillans scen - i väntan på publiken.

Blank kalender

Simone Stålnacke och hårdrock/metalbandet First Revival var bokade på festivaler som Piteå Dansar och Ler och Kramforsfestivalen. De hade också en Umeåspelning samt en krogspelning I Stockholm inbokade. Sedan slog coronapandemin till och kalendern blev helt tom.

– Det var som att luften gick ur oss och även om det inte handlar om mycket pengar så förlorade vi också våra intäkter.

Eftersom Simone haft samarbeten med Lillan förut låg det nära till hands att nyttja erbjudandet för artister om gratis scenrep.

– Jag har under fem års tid arrangerat Rockwave, en minifestival med fyra band, här på Lillan, så jag känner till både scenen och utrustningen. Det är en jättebra scen. Här finns bland annat en fin backline och bra lampor i taket, säger Simone.

Spelning för Youtube

Hon och de övriga bandmedlemmarna inspirerades av andra artister som ordnade livestreams tidigt under pandemin. I maj körde First Revival sin spelning, i samarbete med Studiefrämjandet.

– Det var vi fyra i bandet, två kameramän och ett par tekniker. Visst var känslan att göra en livestreaming annorlunda än en vanlig spelning. Det var en nyttig erfarenhet och en bra känsla att, trots allt, få stå på scenen.

Simone säger att fördelen med gratis scenrep är att ha tillgång till all utrustning och möjligheten att öva in koreografier och prova rekvisita.

– Då är vi redo när pandemin är över. Bara känslan att få stå på en scen är obetalbar! Jag tänker att det vore möjligt att hitta på lite nya saker också, exempelvis workshops ihop med andra band.

Simone har precis gått med i metalbandet Blessed by iron och längtar efter de riktiga spelningarna.

– Det bästa med att spela inför publik? Energiutbytet! Det är magiskt att se någon stå längst fram och headbanga eller sjunga med i våra låtar, och det är otroligt kul att mingla och hänga med publiken efteråt.

FAKTA SCENREP PÅ LILLAN

  • Lillan erbjuder gratis scenrep för artister och scenkonstnärer.
  • Tekniker ingår, liksom hjälp med att spela in musik om så önskas.
  • Boka genom att skicka mejl till: lillan@lulea.se
  • Scenen kan bokas under vardagar från 18 fram till klockan 21.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp