Gult, rött, blått

– och inte minst gott i skärgården

Om hösten lyser tuvorna röda och blå i skärgårdsskogarna. På Småskär sägs blåbären vara extra många och delikata. Dessutom finns det flera andra goda bärsorter och smarriga svampar ute på öarna.

Skynda att fynda gratis bär och svamp. Fyll frysen, gör sylt och baka paj med mera. Massor av vitaminer och riktigt mumsigt förstås.

Om du följer Naturstigen på Småskär, som är ungefär sex kilometer lång, passerar du bland annat en fin blåbärsgranskog. Här har många bärälskare genom åren fyllt sina förråd med både blåbär och lingon som också trivs utmärkt i omgivningarna.

De vildväxande bären i skärgården upplevs ofta som större och saftigare än på fastlandet. Eller så är det bara inbillning! Vårt förslag är att du själv åker ut och testar.

Ännu mer bär och svamp

Ett mycket välsmakande bär som du kan hitta i Luleå skärgård är åkerbäret, vars blomma är Norrbottens landskapsblomma. Du kan även plocka havtorn som har orangelysande bär och innehåller massor av C-vitamin.

På hösten är det dessutom dags att gå på tur och göra fina svampfynd, bland annat Karljohansvamp, tegelsopp och gula kantareller. Frågar du någon var kantarellerna växer så är det inte säkert att du får ett svar. Kantarellställena är ofta väl bevarade hemligheter som går i arv från generation till generation.

– Det går fortfarande bra att plocka blåbär. Kantareller och annan svamp går att plocka så länge det inte blir ordentlig frost. Normalt till mitten av september, kanske lite senare i skärgården där frosten inte kommer åt eftersom havet är varmt. Lingonen börjar precis att mogna nu, men huvudsakligen plockas de i september, säger Lars Mandahl på Luleå turistcenter.

Åk ut med turbåt

Fortfarande finns det möjlighet att åka ut i skärgården med turbåt. Söndagsturerna, som går till och med 22 september, är lämpliga för dagsturer med till exempel bär- och svampplockning. Båten avgår från Södra hamnplan klockan 09.45 och är åter klockan 17.15.

– På dessa turer kan man stanna på vissa av öarna och åka tillbaka samma dag. En timmes stopp på Brändsöskär, tre timmar och 20 minuter på Småskär, fyra timmar och 20 min på Kluntarna och fem timmar och 20 min på Junkön, berättar Lars Mandahl.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Sanna Makslahti

Kollage: Björn Hansson

Logotyp