Hållbar skoltävling i nytt format

För tredje året i rad har Luleås femteklasser arbetat med uppdraget att göra Luleåborna bättre på att källsortera. Prisutdelningen som tidigare skett under Lumiregalan på Kulturens hus kommer i år att digitaliseras och sändas via webben.

Lumiregalan kommer i år att sändas digitalt.

Det kommunala bolaget Luleå Miljöresurs gav tidigare i år Luleås femteklassare uppdraget att producera en tankfull film eller affisch på temat källsortering samt en inbjudan till den gala som ursprungligen skulle arrangerats i början av sommaren. Sedan bröt pandemin ut.

– Jag var lite orolig för att vi skulle behöva ställa in helt och hållet, vilket hade varit otroligt tråkigt med tanke på det hårda arbetet femteklassarna lagt ned på att producera material, säger Viktor Ekman, projektledare för Lumiregalan.

Lösningen blev att skapa ett digitalt alternativ till den annars välbesökta galan.

– Istället för att arbeta på scen framför tomma läktare arbetar vi med rörlig bild och presenterar bidragen från vår nya återvinningscentral, säger Viktor Ekman, projektledare för Lumiregalan.

Stort intresse trots pandemin

Galan som tidigare år lockat 100-tals elever har trots pandemin fått in fler bidrag än tidigare. Dels som resultat av en ökad kännedom om tävlingen, dels som resultat av att tävlingen utvecklats från att bara vara en filmtävling till att eleverna också tävlar om att få sin affisch tryckt på en sopbil.

– Det roliga med tävlingen är elevernas egna tolkningar av uppgiften. Att få Luleåborna att bli bättre på att källsortera kan så klart göras på många olika sätt. Genom att inte detaljstyra arbetet påverkar vi inte heller elevernas kreativa process vilket gör uppgiften både mer utmanande men också roligare, avslutar Viktor Ekman, projektledare för Lumiregalan.

FAKTA

  • Den digitala galan publiceras den 7 oktober klockan 13.00 på Lumires hemsidalänk till annan webbplats och sociala kanaler.
  • Luleå Miljöresurs AB ägs av Luleå Kommunföretag AB och är Luleå kommuns största företag inom avfallsbranschen.
  • Lumiregalan är ett samarbete mellan Luleå Miljöresurs och Kulturskolan.

Text och foto: Lumire

06 oktober 2020

Logotyp