Hamnkranen, som majestätiskt tornar upp sig över Södra hamnplan, är en del av historien om Luleå som sjöstad och industrialiseringen som tog fart efter andra världskriget. Monteringen av kranen och dess identiska tvilling var ett omfattande arbete som tog åtta månader. Det första uppdraget som tvillingkranarna och kranskötaren
Agnar Persson fick var att lossa armeringsjärn och räls från båten Lille Mathiessen.
När och varför försvann då den andra kranen från Södra hamnplan?
– I Hamnstyrelsens arkiv står det att kranen blev påseglad av fartyget Windrover den 28 december 1980. Skadorna undersöktes och i april året därpå beslutade Hamnstyrelsen att kranen inte skulle återuppföras vid Södra hamn, säger Tomas Carlsson, arkivarie vid Luleå kommuns stadsarkiv.
Såldes som skrot
Enligt en artikel i Malmbanans vänners medlemstidning Karven nummer 3/1994 bevarades vissa delar av kranen som reservdelar och restende material såldes som skrot 1986. Men tvillingkranarna var inte först på plats vid Södra hamnplan. Redan i början av 1900-talet fick området sin första kran. Mestadels användes den till att lyfta gods från båtar, men också för att ta upp och lägga ner mindre båtar.
Därefter, från och med 1940-talet när Norrbottens Järnverk drev sin verksamhet framåt, var sjöfarten och hamnverksamheten av största betydelse för stadens utveckling. Under kriget byggdes djuphamnen för att kunna förse järnverket med koks och kalk. När freden kom var Luleå en av de städer som växte allra snabbast i Sverige.