Hamnkranen – ett gammalt sjöminne som består

Ända sedan 1950 har hamnkranen vid Södra hamns djupkaj varit ett inslag i Luleås stadsbild. Men visste du att kranen är skyddad som byggnadsminne och att den till en början hade en likadan tvilling?

1965, då bilden till vänster togs, var tvillingkranarna fortfarande i full drift. Bilden till höger visar en
betydligt nyare bild på den idag kvarvarande kranen.


Hamnkranen, som majestätiskt tornar upp sig över Södra hamnplan, är en del av historien om Luleå som sjöstad och industrialiseringen som tog fart efter andra världskriget. Monteringen av kranen och dess identiska tvilling var ett omfattande arbete som tog åtta månader. Det första uppdraget som tvillingkranarna och kranskötaren
Agnar Persson fick var att lossa armeringsjärn och räls från båten Lille Mathiessen.

När och varför försvann då den andra kranen från Södra hamnplan?

– I Hamnstyrelsens arkiv står det att kranen blev påseglad av fartyget Windrover den 28 december 1980. Skadorna undersöktes och i april året därpå beslutade Hamnstyrelsen att kranen inte skulle återuppföras vid Södra hamn, säger Tomas Carlsson, arkivarie vid Luleå kommuns stadsarkiv.

Såldes som skrot

Enligt en artikel i Malmbanans vänners medlemstidning Karven nummer 3/1994 bevarades vissa delar av kranen som reservdelar och restende material såldes som skrot 1986. Men tvillingkranarna var inte först på plats vid Södra hamnplan. Redan i början av 1900-talet fick området sin första kran. Mestadels användes den till att lyfta gods från båtar, men också för att ta upp och lägga ner mindre båtar.

Därefter, från och med 1940-talet när Norrbottens Järnverk drev sin verksamhet framåt, var sjöfarten och hamnverksamheten av största betydelse för stadens utveckling. Under kriget byggdes djuphamnen för att kunna förse järnverket med koks och kalk. När freden kom var Luleå en av de städer som växte allra snabbast i Sverige.

Tvillingkranarna med småbåtshamnen i förgrunden, år 1975.

Tvillingkranarna med småbåtshamnen i förgrunden, år 1975.

Folket ville ha kranen kvar

Tvillingkranarna tappade dock sin betydelse under 1980-talet när godshanteringen började skötas med hjälp av containrar och nya lyftanordningar behövdes för att lossa och lasta gods. Fartygen blev dessutom större och hamnen flyttades ut från centrum. Beslutet om att kranen skulle rivas togs 2009, men en proteststorm bland Luleåborna ledde till att ärendet hamnade hos Länsstyrelsen. ”Efter ett rådslag med Statens maritima museer fattade Länsstyrelsen i juli 2009 beslutet att byggnadsminnesmärka kranen. I stället för rivning blev det renovering och nu står den där, lika stolt som när den byggdes på 50-talet”, skriver Norrbottens-Kuriren i en artikel om kranens historia från 8 maj 2020.

Den kvarvarande kranen, som är av modellen vipparmsportalkran, är en av ett fåtal som finns kvar i landet. Den användes för sista gången 1985. Säkert har den jobbat hårt i sin ungdom och nu får den på sin ålders höst både vila och representera Luleå med sin unika silhuett.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Göte Sehlberg och Svante Green,
Luleå kommuns stadsarkiv samt Daniel Holmgren

Källor: Lulea.se, Norrbottens Kuriren 20-05-08,
Luleå kommuns stadsarkiv och Lansstyrelsen.se

03 juli 2025

Logotyp