Här får barn uppleva sina rättigheter genom århundraden

Även på vintern är det fulls ös på friluftsmuseet Hägnan, även om det inte alltid syns för allmänheten. I Peri-Hanschagården har 20 barn från Tunaskolan samlats för en lektion i barns rättigheter förr, nu och i framtiden.

– Förr i tiden kunde syskon få dela på ett par skor så att de inte kunde komma till skolan mer än varannan dag. Och så var det skola även på lördagar, berättar Ida Renlund, museipedagog Hägnan.

Hon håller i det nya skolprogrammet 1920 – Om barns rätt förr och nu. Under vintersäsongen kan skolor boka in sig för att verkligen uppleva historia, inte bara läsa om den.

För 100 år sedan var det fröken som talade och barnen som lyssnade. Hur skiljer sig det från idag? Det får barnen uppleva under Hägnans nya skolprogram.

Hur ska framtidens barn ha det?

Årskurs 1 från Tunaskolan fick vara provpublik för det nya programmet. I skolsalen rättar barnen snabbt in sig i att stå upp när de talar och sitta med raka ryggar. Men när en hartass åker fram för att sudda på griffeltavlan blir det fnissigt.

– Barnen får ett smakprov hur det kunde vara att gå i skolan för 100 år sedan och får sedan reflektera över skillnader i barns livsvillkor förr och idag. Vi pratar om vad Barnkonventionen är och vilka artiklar som inte följdes för 100 år sedan, säger Ida Renlund.

Som avslutning får barnen fundera över vilka rättigheter de vill att framtidens barn ska ha om 100 år.

FAKTA Skolprogram Hägnan

  • Det nya skolprogrammet riktar sig till lågstadiet.
  • Det är bokningsbart under vecka 16 och 17 i vår och återkommer sedan till hösten.
  • Intresserade skolor mejlar till ida.renlund@lulea.se.
  • Programmet är 1½ timme långt och kostar 500 kronor för skolor inom Luleå kommun och 800 kronor för skolor utanför Luleå.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp