Här kan alla vara en cowboy

Lars Berg har tagit den amerikanska westernkulturen till de norrbottniska skogarna utanför Niemisel. På Ranch 465 får gästerna uppleva livet som cowboy – under midnattssol och i norrsken.

Vad är Ranch 465?

– Det är en norrländsk västernupplevelse. En fridfull naturupplevelse från hästryggen! Under vintern kör vi kortare turer på några timmar, men under sommarsäsongen kan vi vara borta i flera dagar. Allt beror på gästens ridvana. Sedan får du gå in i en annan roll. Testa att vara cowboy med chaps och oljerock.

Lars Berg testade på livet som cowboy i USA. När han kom hem startade han Ranch 465 för att fler skulle få uppleva det han hade gjort.

Hur började allting?

– Jag fastnade med en extrem inlevelse för westernkulturen när jag var liten. Jag tömde i princip biblioteket i Råneå på alla böcker om ämnet. Men sedan föll intresset i glömska, och det dröjde till 50-årsåldern innan jag plockade upp det igen. Jag började på westernridning, skaffade häst och efter några år var jag äntligen redo för att åka till USA för att testa på livet som cowboy. Jag var ute på prärien och drev en hästflock i flera dagar. När jag kom hem startade jag Ranch 465. Jag ville att andra skulle få känna och uppleva det jag känt.

Vad var det du kände?

– Hästarna är här och nu, och vi tappar kommunikationen om jag är någon annanstans mentalt. Så allt annat får maka på sig. Det finns inte utrymme att fundera över din kalender, bilbesiktning eller jobb. Det är mindfulness i sin nödvändigaste form. Det är verkligen beroendeframkallande.

Cowboys är ju väldigt förknippade med USA. Går det att vara en cowboy i Norrbotten?

– Ja! Att vara en cowboy handlar inte om var i världen du befinner dig. Det är en inställning och attityd. Att följa hederskoderna som hör till kulturen. Att stå för sitt ord, ha en stadig ryggrad och värna om både människor, djur och natur. Så det finns cowboys överallt på jordklotet.

Fotnot: Alla referenser till cowboys inkluderar såklart cowgirls. (Och det är ingenting fel med att vara en helt vanlig person heller.)

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson 

Foto: Ranch 465

Logotyp