Hej Främling – nytta och nöje för gemenskap och inkludering

Det började för snart sex år sedan. Sedan dess har allt fler hittat till ”Hej främling” i Luleå, en ständigt växande folkrörelse som öppnat famnen för alla som vill träffas och trivas i samband med ett rikt utbud av hälsofrämjande aktiviteter.

Vänskapsyoga är en av många aktiviteter i det breda utbudet hos Hej Främling i Luleå.

”Hej främling” startade i Östersund 2013 och finns i dag, förutom i Jämtland, även i Västerbotten, Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Kronoberg – och sedan hösten 2018 i Norrbotten. Här finns verksamheten på ett flertal orter från Kiruna i norr, som var först ut, till Piteå i söder.

Oavsett distrikt eller ort är den gemensamma nämnaren att genom enkla, kostnadsfria och hälsofrämjande aktiviteter stärka individer och skapa positiva möten mellan människor. Eller ”Hälsa för innanförskap” som man uttrycker det i ett motto som ringar in vad det först och främst handlar om.

Allt populärare i Norrbotten

I ett litet utrymme en trappa upp i Luleå kommuns nya aktivitetslokal Räven, ett stenkast från busstationen, har ”Hej främling” sitt nav. Här jobbar Annica Löfling och Shaima Mohamad med den allt populärare verksamheten i Norrbotten.

– Hos oss är alla välkomna, helt utan krav, säger Annica Löfling som varit verksamhetskoordinator för ”Hej främling” sedan starten i Luleå 2018. Här har hon byggt upp verksamheten och för detta bland annat belönats med stipendiet Årets trygghets- och folkhälsoinsats 2020 från Luleå kommun.

När Vårt Luleå hälsar på har Annica och kollegan Shaima bytt arbetskläderna mot träningskläder för att avrunda arbetsdagen med ett pass vänskapsyoga i aktivitetsytan i lokalens källare. De hälsar glatt på kvällens deltagare som droppar in. Hälsningarna besvaras lika glatt.

Yogamattorna rullas ut och efter deltagarnas traditionella namnpresentations- och hälsningsrunda börjar passet under ledning av Camilla Sedholm Buatao. Ackompanjerade av stillsam musik och ett och annat ljudligt skratt lotsas kvällens yogagäng genom programmets olika övningar.

Betydelsefull delaktighet

Obaid Nawabi, 27, tittar förbi i lokalen. Han kom till Sverige för fyra år sedan som flykting från Afghanistan och bor nu i Luleå. Obaid har jobbat för ”Hej främling” en tid och jobbar nu på Sunderby folkhögskola som ekonom. Men han har inte helt släppt greppet om sitt gamla jobb.

– Jag brukar leda löpningen, säger han. Det har betytt mycket för mig att vara delaktig här, mycket för att jag vet hur betydelsefullt det är för så många andra. Vi har ännu inte kommit igång med löpningen i år men snart börjar vi. Jag vet att det är många som väntar, det brukar vara populärt.

Sång på gång

Tisdagar innebär dubbla aktiviteter i källarlokalen. Efter en dryg halvtimmes yoga tackar några av deltagarna för sig, några nya ansluter och några väljer att stanna kvar efter yogan för att delta även i kvällens andra aktivitet – körsång.

En av de som anslutit är Basim Jamal, 63. Han är musiker från Irak och även Luleå kommuns fristadsmusiker.

– Jag gillar att gå hit, det är så många trevliga människor här och jag får prata mycket och lära mig svenska, säger Basim Jamal innan han tar plats i den halvcirkel av deltagare som är på plats för kvällens körsång.

Körledaren Sanna Eriksson hälsar sina sångfåglar välkomna och snart, efter en stunds uppvärmning, sprids de första tonerna i lokalen. ”Vem kan segla förutan vind...”

 

Ännu ett yogapass är avklarat för Börje Holmquist, Ulla Nylander, Shaima Mohamad, Annica Löfling, Nina Pohjanen, Camilla Sedholm Buatao och Nina Bolshakova.

Sanna Eriksson, körsång, Obaid Nawabi, löpning och Camilla Sedholm-Buatao, yoga, är tre av ledarna för Hej Främlings aktiviteter i Luleå.

Hej Främling tar sig ton med körsång. Sanna Eriksson, längst till vänster, leder sina sångfåglar.

FAKTA

  • Denna artikel har tagits fram inom ramen för ”Heja Luleå – nu rör vi på oss”, en uppmaning där Luleå kommun uppmuntrar till rörelse i vardagen.
  • Under hela 2024 pågår tävlingen LÅ Classic med deltävlingar för varje kvartal. Tävlingen är en rörelsebingo där man kryssar för aktiviteter i olika svårighetsnivå där inlämnade bingobrickor deltar i en utlottning.
  • Sommarsäsongen av tävlingen är i full gång och pågår till och med den 12 augusti.
  • Läs mer om Heja Luleå och tävlingen här: www.lulea.se/hejalulea Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Björn Hansson

Logotyp