Hela listan på Luleå Lives artister

Nu släpper gratisfestivalen Luleå Live sina artister. Många med rötterna djupt i den norrbottniska myllan som Huggorm, Järnfabriken och the Magnettes. Andra från en nationell och internationell scen som Amanda Bergman, Cleo och Elliphant. Totalt ska ett 40-tal artister släppas, artikeln uppdateras löpande.

Luleå kommuns festival Luleå Live är tillbaka och fyller Luleås restauranger, caféer och hotell med musik den 27-28 oktober. I första artistsläppet presenterades Huggorm, Järnfabriken och the Magnettes och så här sa projektledare Robin Lindquist om bokningarna:

– Det känns extra kul att vi kan presentera några av mina personliga favoritband som våra första akter. Men det här är bara början. Vi har cirka 40 akter kvar att släppa de närmsta veckorna. Just nu känner man sig som en förälder på julafton när barnen har fått öppna sin första julklapp.

Luleå Lives webb Länk till annan webbplats. och Luleå Lives Facebook Länk till annan webbplats. släpps nu massvis av artister fram till festivalen. Här på Vårt Luleå kan du se hela listan (uppdateras eftersom):

Publikfavoriterna Erik Lundin och Lancelot kommer till Luleå Live som äger rum 27-28 oktober.

Lancelot

Lancelots musik kommer från hjärtat. Han ger oss självupplevda texter om ett liv med höga toppar och djupa dalar – kärlek, svek och självrannsakan. Ljudmässigt rör sig musiken mellan pop, rock, visa och blues.

I oktober 2021 debuterade Lancelot med ”Fördärvad” och sedan dess har han varit väldigt produktiv och utvecklingen har gått spikrakt uppåt.Under vintern 2023 kom EP-debuten med det hyllade 5-spårssläppet ”Medborgare av ingenstans” och nu till hösten kommer debutskivan ”Konsten att fly”, där han bland annat har jobbat med Peter Morén, Thomas Stenström Peter Kvint och Niklas Berglöf.

 

Erik Lundin

Erik Lundin har länge varit en av Sveriges främsta artister och med sin skarpa penna skildrar han vår samtid. Efter att länge ha skrivit på engelska släppte Erik Lundin under 2015 ”Suedi” – sin första EP på svenska. Den rymmer berättelser om identitet, ekonomi, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige.

Erik Lundin tilldelades en mängd priser när musikåret summerades. Vid Grammisgalan prisades han till exempel som ”Årets Textförfattare” och ”Årets Hip Hop/Soul”. Ett år senare släpptes uppföljaren EP:n ”Välkommen Hem” med ett aningen mörkare sound.

2019 var Erik Lundin tillbaka med sitt debutalbum ”Zebrapojken”. Albumet formades ur att förlora närstående i olika delar av livet, i sjukdom, självmord och skjutningar.

Erik Lundins mångbottnade texter är hans främsta kännetecken och sedan ”Zebrapojken” har han även släppt egen musik i form av singeln ”Apanage”. Dessutom har han medverkat i låten ”Tunna kläder” på Daniel Adams-Rays album ”Döda hjärtan kan slå igen” och förra året vann han ytterligare en grammis i kategorin ”Årets textförfattare”.

 

Zacke

Zacke är den trefaldigt grammisnominerade rapparen och producenten som kommit att bli en av 2010-talets viktigaste svenska hiphopröster. Med sin musik har han etablerat sig som en av scenens främsta historieberättare och skickligaste rappare.

Det som utmärker sig på skiva är om möjligt än mer utmärkande live, genom sylvassa texter och en musikalisk precision som utgör ett helt eget uttryck. Med sitt fjärde album ”Pengar. Frihet. Zakaria Jamal.” från 2020 visade Zacke att han fortsatt tillhör eliten. Albumet grammisnominerades i kategorin “Årets hiphop” samtidigt som han tilldelades Skaps textpris med motiveringen: “Hiphopens centrala frågor om klass och identitet lyfter Zacke ur ett norrbottniskt perspektiv. Med en sällsynt konstnärlighet och fingertoppskänsla för textförfattande är han en av den svenska rappens mest unika förmågor. En kulturbärare som satt Luleå på hiphopkartan.”

 

Beneath My Feet

Beneath My Feet är metalcore från Luleå. Bandet beskriver själva sin musik som en käftsmäll med omsorg. 13 mars släpptes albumet ”In Parts, Together” och sedan debutalbumet ”Origins” 2014 har de turnerat i Europa med band som Dead By April, The Unguided, Eyes Wide Open med flera.

Nu tar Beneath My Feet sikte på hemmaplan och känner sig stolta över att få möjligheten att bidra med hårdare musik till årets Luleå Live!


Sunny

Sunny Björkén skriver svala poplåtar för svettiga dansgolv, för andlösa ögonblick på våt asfalt, med vita sneakers, jeansjackor och utsmetat smink.

I högstadiet lärde hon sig att spela gitarr och började därefter att skriva akustiska låtar på engelska, men det var när hon gjorde sin första låt på svenska som hon verkligen hittade ett eget uttryck. När hon var tvungen att lägga sitt elitidrottande på hyllan blev musiken hennes räddning och ett sätt att skriva av sig om livets utmaningar.

Våren 2021 vann Sunny Norrbottens uttagning av ”P4 nästa” med sin första singel ”110”. Sedan dess har hon släppt två singlar till i samarbete med BD Pop. Sunny har ännu inte synts så många gånger på scen, men nu är det äntligen dags att krypa ur studion och imponera på Luleåborna.


SMEKMÅNAD

Gruppen SMEKMÅNAD består av Moa Berglund och Anton Zaar som träffades av slump och klickade direkt via musiken. Deras första låt nådde riksfinalen i ””P4 nästa” och sedan dess har musikresan bara fortsatt. Gruppens musik är egenupplevd och många gånger bjuder de på beskrivande texter och ett pop/hiphop inspirerande sound. Låtarna handlar ofta om kärlek och allt som hör därtill.


a n ï m a

a n ï m a - namnet inspireras av den jungianska psykologin och betecknar de kvinnliga aspekterna av mannens psyke och själ. Anna Victoria skriver medvetna texter och komponerar dem till ett eget genrelöst sound. a n ï m a har funnits i drygt ett år och släppte debutsingeln i december 2022. Ni har sett dem tidigare på Luleå Live samt Ebeneser, Kulturnatten, Daytime Live Sessions och Sommarmusiken.

”Vi ser fram emot att spela på årets Luleå Live och hälsar alla välkomna till Pub n More för ett mer akustiskt och avskalat gig. Det blir stämningsfullt och intimt, perfekt för en mörk höstnatt.”


Markus Hauptmann

”Min musik har alltid varit ett fönster in till mitt känsloliv. Mitt uttryck baseras oftast på saker jag har känt under en lång tid, som verkligen har processats i mitt grubbel. Många händelser som skett finns alltid kvar hos mig, och det är ofta som min upplevelse av dessa händelser bara kan uttryckas i mina låtar.”

Markus Hauptmann har skrivit och spelat gitarr sedan har var 16 år och låtarna har sedan dess staplats på hög. Till slut släppte han taget om rädslan att släppa musik och tidigare i höst kom debutsinglarna ”Late bloom love” och ”Everytime”.

Markus låtar kommer till i hans gamla pojkrum i Smedsbyn, en by strax norr om Luleå. Han aktar sig för att inte säga för mycket om sina alster då han vill att lyssnarna ska få skapa sina egna, personliga relationer till musiken. Markus förhoppning är att låtarna ska väcka känslor och tankar som gör att det känns betydelsefullt att köra i gång ”Markus Hauptmann” i sina lurar eller sina högtalarsystem.


St. Henri

Norrbottenbaserade artisten och producenten St. Henri hittade sitt musikskapande genom röstpedaler och lekfulla beats. På senaste EP:n "Living Room", som släpptes i somras, experimenterar hon med balansen mellan det elektroniska och det organiska där texterna tar med lyssnaren från norrskensbeklädda nätter i norr till livfulla sommarromanser i hemstaden Göteborg. St. Henris elgitarrbaserade sound inspireras av akter som Hiatus Kaiyote och Alice Phoebe Lou.


Prematur

Prematur är för tidigt född poppunk på svenska.Texter om årgångar, kärlek och livets fester med en melankolisk eftersmak.

Prematur grundades 2016 och debuterade 2018 med albumet ”Våran tid” där singeln ”90-talister” blev veckans färsking i P4 Norrbotten. 2019 följde EP:n ”Slutet" där titelspåret fick finfina recensioner. Senaste albumet ”För ung för att förstå” kom förra året och i år har bandet gett ut singeln "Ska vi ut och supa ikväll?".

Under Luleå Live bjuder Prematur på en akustisk spelning där låttexterna får komma fram i fokus och berätta en historia om Luleå, livet och att vara född för tidigt.


Efterfest för NMW och förfest för Luleå Live

Zacke är den trefaldigt Grammisnominerade rapparen och producenten som kommit att bli en av 2010-talets viktigaste svenska hiphopröster. Han är en kulturbärare som satt Luleå på hiphopkartan. Över fyra album – ”Visst är det vackert”, ”Renhjärtat”, ”Fattigkussen” och ”Pengar. Frihet. Zakaria Jamal.” – har han etablerat sig som en av scenens främsta historieberättare och skickligaste rappare.

Förfest för Luleå Live och efterfest för NMW

I samarbete med NMW är vi glada att bjuda in er till Luleå Lives förfest på Holy Cow. Kom och peppa igång inför helgen tillsammans med deltagare från NMW. Vem ordnar festen bättre än Luleås egen hip hop-höghet Zacke? Dagen till ära uppbackad av Rebecka Digervall från The Magnettes och Erik Gotfredsen från Febern. Det blir svettigt, det blir intimt och det blir definitivt inget halvvägs!


Ludwig Hart

Ludwig Hart är tillbaka med uppföljaren till sin debutplatta i eget namn som kom hösten 2019.

I det uppföljande albumet Paloma är det en Ludwig Hart som vi känner igen. Själv beskriver han sin musik som ”sätta sig i bilen och bara dra”-rock. Den nya skivan är en nio låtar lång exposé av livshistorier, bitterljuva barndomsminnen, familjeproblem och en längtan att ta sig ut från staden. Livet som flög förbi alldeles för snabbt, eller alldeles för långsamt. Albumet är en resa genom minnenas allé.

Det är blandning av rock, indie, pop och americana – med ett skönt soft gung och varmt sound som på något sätt känns svävande och ger en del vibbar från Fleetwood Mac.

På skivan finns även duetten ”Violent words of love” som Ludwig Hart gör med Sarah Klang. Det är en melankolisk ballad med två röster som fungerar hur bra som helst tillsammans.


Bottenviken

Musikartisterna och konstnärerna Love Antell, Mattias Björkas och Thella Johnson har tidigare på var sitt håll tolkat musik från Finland på svenska. År 2020 startade de projektet Bottenviken med målet att sammanföra musiker, konstnärer och författare från de svenska och finska språkområdena för en dialog över Östersjön genom musik och texter. Projektet har resulterat i ett fullängds-album, och programserien ”Vi lyssnar på Finland” för Sveriges radio.

Projektet utgår ifrån frågan om hur ett glapp mellan språk och nationell identitet tar sig olika uttryck. Finns det ett mentalt avstånd mellan Sverige och Finland? Vad finns i så fall i detta mellanrum?

Utöver tolkningarna bidrar Antell, Björkas och Johnson med sina personliga perspektiv på Sverige, Finland och den sverigefinländska kulturidentiteten.

Love Antell är musikartist och bildkonstnär. Han är verksam både som soloartist och med bandet Florence Valentin. Han har medverkat i den prisbelönta filmen ”Ingen riktig finne”, och serien ”Love i Finland” för SVT.

Thella Johnson är journalist, musiker och författare. Hon är verksam som programledare och producent för Sveriges radio. Hon har varit SR:s korrespondent i Helsingfors, och debuterar våren 2023 som författare.

Mattias Björkas är musiker och skribent. Han är frontperson och låtskrivare i bandet Vasas Flora och Fauna.


Joshua Idehen

Övergången till det nya decenniet har för många varit kämpig. För att skingra mörkret har den Englandsfödda nigerianen Joshua Idehen fyllt sin nya efterlängtade EP ”Hold Up Your Chin” med så mycket kärlek och medkänsla att den nästan brister.

Tillsammans med Ludvig Parment (Saturday, Monday) skapar han en unik mix lo-fi house, gospel och poesi som har lyft fram honom som en av Storbritanniens mest lovade talanger.

Joshua är numera bosatt i Sverige men är sedan länge en viktig del av den engelska jazzscenen. Han har bland annat samarbetat med de superhyllade kollektiven Sons of Kemet och The Comet Is Coming, men även släppt EP med Flying Lotus producent Daedalus.

Nu koncentrerar han sin explosiva skaparkraft helt och hållet på det hyllade soloprojekt som än så länge bara har börjat sättas i rullning. Med sin själfulla röst är Idehen även en gripande historieberättare vars kreativa palett minst sagt är mångbottnad. Om fler av oss kunde ta till sig den livsbejakande humanism som genomsyrar Idehens musik, lär övergången till nästa decennium gå väsentligt lättare.


Hannes Aitman

Hannes Aitman blev hyllad då han i början av maj släppte sin debutsingel "Dying For A Name". Jan Gradvall kallade honom för ”supertalang” i TV4 Nyhetsmorgon. Den 25 augusti släppte Hannes sin debut-EP med fyra låtar som fick betyget fyra av fem i DI.

Efter att introducerats till artister som Springsteen, Johnny Cash och Bob Dylan, visste Hannes att americana var genren närmast hjärtat och låtskrivandet utvecklades därefter. Hannes tror på att skriva musik som får människor att känna något inombords, vilket visar sig genom hans djupa texter och rörande melodier. Det organiska old-school soundet låter som om det är taget från en annan tidsera, men faktum är att Hannes är född på 2000-talet vilket ger soundet sin säregna touch. Hannes skriver och spelar in allt på egen hand, i sitt sovrum med hjälp av garageband på sin telefon.


Nyskapande folkmusik med Mirja Palo

Mirja Palo är musiker och sångerska från Árviesjavrrie bosatt i Jåhkåmåhke och 31 oktober släpps andra singeln ”Vuoiŋŋa” från det kommande debutalbumet. Hon skapar sin musik utifrån mötet mellan hennes finska rötter och det samiska kulturlandskap inom vilket hon verkar. Flera av hennes sånger framförs på nordsamiska; ett språk som hon lärt sig i vuxen ålder.

Trots att hon själv inte har någon samisk bakgrund har språket i kombination med det finska folkinstrumentet kantele kommit att bli avgörande för hennes konstnärliga uttryck i form av nyskapande folkmusik med influenser av pop och visa. På nya albumet tar hon sig an frågor kring graviditet och födande både historiskt och i nutid. Ett ämne som trots att det berör så många fått ta alldeles för lite plats i kulturens offentliga rum. Albumet Riegádahttin släpps i februari 2024 på bolaget Bjärka.


Avskalat och melodiöst med Isa Landelius ( + Kalle Nyman)

Isa Landelius är en mäktig sångerska och låtskrivare från Kallaxbyn utanför Luleå.

Med hes och känslig röst sjunger hon sina sånger om kärleken, sorgen och årstiderna och tillsammans med Kalle Nymans basgitarr klär de sångerna i en större och råare kostym. Hon var tidigare en av medlemmarna i Luleåbaserade bandet 'Vikta fåglar ' men står numera på egna ben. Isa har släppt 'Hindersöfjärden' som finns att lyssna på digitalt.

Det ni kommer att få höra på Luleå live är avskalat men lite distat och melodiöst. Tillsammans med Kalle Nyman (Mattias Alkberg / Olle Nyman) på bas kommer Isa att spela några av sina favoritsånger.

En sångerska och en basist en inte ska missa.


Petter Alatalo i nytt musikaliskt projekt

Petter Alatalo nu här med ett rykande färskt projekt och bjuder här på en liten försmak. Med Kalle Nyman på kontrabas, Nikolai Äystö basklarinett och Markus Larsson på trummor drar Petter Alatalo fram genom vemodet med närvaro och nerv som ingen annan – intensivt, sorgligt, aggressivt och sammetslent.

Musikerna han har med sig denna kväll kanske du känner igen från konstellationer och artister som Malmfältens Rockklubb och Mattias Alkberg.


Malin Verheij inspireras av naturen

Från det att singer-songwriter Malin Verheij flyttade till Sverige från Nederländerna har låtskrivandet inte tagit slut. Av sina upplevelser skapar hon texter med starka känslor som blir musik med en värme, ett lugn och en romantisk ton. Med låten ”That kind of lover” blev hon veckans färsking på P4 Norrbotten och sedan dess har Malin fortsatt spela runtom i Norrbotten.

Nu bosatt i Jokkmokk inspireras hon av den vackra naturen och berättar om både glädjen och sorgen i livet. Ta del av Malins berättelser, känn alla känslor och ta sedan med dig en känsla av värme och lugn i kroppen hem. Ungefär som att dricka en varm kopp té!


Andreas Selberg berör på djupet

Trummisen Andreas Selberg (Kristofer Åström, OAK, The Groovies) har bytt instrument och lämnat trumsetet till förmån för gitarren, sången & scenens framkant. Med influenser från den amerikanska singer/songwriter-världen, personliga texter och tydliga refränger, berör herr Selberg på djupet.


Leyli blandar nordiskt vemod med amerikansk folktradition

Leyli är en låtskrivare, sångare och gitarrist, som under åren synts på Norrbottens musikscener. Med en unik förmåga att blanda det nordiska vemodet med den amerikanska folktraditionen har Leyli skapat ett sound som bär på en emotionell tyngd och en tidlös dragningskraft. Hennes senaste singel “Change for the better” släpptes i våras och en ny release planeras inom kort. Med sig på scen har hon de eminenta musikerna Gustav Afsahi på keyboards och Johan Pettersson på trummor.


Jazz på svenska och en gnutta folkvisa

Per Ödberg, Amanda Clarin och Sigge Löf. Tre frilansande musiker och musikpedagoger, alla utbildade på Musikhögskolan i Piteå. I höst är de bland annat ute på Bygdegårdsturné i Norrbotten och spelar ”Jazz på svenska” då i en kvintett. Under Luleå Live spelar de på trio och levererar sköna svenska jazzklassiker, uppblandade med en del egenskrivet och en gnutta folkvisa.

Per Ödberg – gitarr
Per är gitarrist, kompositör och pedagog. Han har i många år varit en aktiv kraft i musiklivet på framför allt västkusten och norra Norrland. Även om Per musicerar i många genrer så ligger jazzen honom extra varmt om hjärtat. Per har gett ut två fullängdare i eget namn, Home (2015) och Perception (2017), som både togs emot varmt.

Amanda Clarin – trumpet och sång
Amanda har under många år frilansat som trumpetare och sångerska i olika konstellationer främst inom jazzgenren. Hon spelar trumpet och sjunger i Luleå Storband och blev utsedd till ”Årets jazzperson i Luleå 2017”. Amanda ingår även i banden Hardly still fresh and young och Molly Maguire där hon spelar irländsk folkmusik.

Sigge Löf – saxofon
Sigge är en förnämlig saxofonist och pianist. Han är en flitigt anlitad musiker som har hörts i många olika sammanhang. Hans uttryck innefattar allt från jazz till rock.
Sigge har även medverkat som studiomusiker på flera inspelningar.


Egenskriven musik med Rickard Arnberg Duo

Rickard Arnberg sjunger egenskriven musik på svenska tillsammans med gitarristen Dag Lindberg. Det bjuds på jazz, pop och visa i en intim sättning med svängig medryckande musik och mycket spelglädje.


Höstorkestern levererar samhällskritisk progg

Musikkollektivet Höstorkestern bildades i Kiruna 2013, och har under åren vuxit till närmare 30 medlemmar. De turnerar i olika storlekar, uttrycket varierar med de medlemmar som deltar på scenen. Rock blandas med folkmusik, som blandas med pop och blues.

Höstorkestern har släppt tre fullängdsalbum och en EP på meänkieli där ett för medlemmarna förlorat språk återtas. Grunden är alltid en samhällskritisk progg från Malmfälten och Tornedalen.

Höstorkestern är en engagerande liveakt, kampen pågår alltid, glöden får aldrig falna.


Bo Selinder intar Ebenesers scen

Tillsammans med sitt eminenta 4-mannaband intar Bo Selinder hemmascenen Ebeneser och målar nutidens absurditeter på sitt otidsenligt tidlösa sätt. Lite som en Tage Danielsson som händelsevis råkat födas bland miljoner millennials. Musikaliskt är det fräscht, svängigt och som om gränser mellan genrer inte fanns. Humor blandas med allvar och gamla låtar med såna som aldrig förut nått mänskliga öron...

Sagt & skrivet om Bo Selinder:

”Helt outstanding. Vilken begåvning. Vilken energi.” – Publikröst

”Tack för ett fantastiskt uppträdande där man får glömma allt elände och bara njuta av dina låtar” – Publikröst

”Han är en naturbegåvning” – Duo Nöje

”Den som sett honom en gång kommer garanterat tillbaka” – Rubus Arcticus-juryn


Träsket i ny tappning

Träskets "Vill dig väl" är äkta norrländsk välmening i tider när det behövs som mest! Influenser från såväl americana och visor som rock och soul. Rymmer vänskap och hopp men också drömmar och stunder av vackert vemod.

Nytt liv i gubbarna efter att som Mortal Men ha varit Veckans färsking på P4 Norrbotten i januari 2020 med låten Söndagsserenad. Träsket formar nu i ny tappning tillsammans egna låtar på svenska. "Minne som korsar en gata" är Träskets första fullängdare som släpptes på Ebeneser i våras. Under Luleå live framförs låtarna mer semiakustiskt - för att komma lite närmare.

Träsket är tillsammans: Johan Nilssons rytmande, kompande och samlande produktion, Lars Eriksson och Jan Erikssons klanger av multipla stränginstrument och klaviatur, Lars Löfgrens sång, Mikael Kajsajunttis texter och bas. Gärna tillsammans med vänner!


Felicia Takman hyllades för debutplattan

På nya EP:n har Felicia Takman jobbat med bland andra Junior Brielle, Calle Ask, Adéle Cechal, Mattias Jonsson, Emil Berg, Timo Krantz och Anton Engdahl. Den skrevs som en live-EP, där syftet var att musiken skulle vara närmre hur Felicia vill låta live på scen.

– Fokuset har legat mer på musiken i sig och vad man vill känna av den snarare än att eftersträva den perfekta poplåten. Lite skitigare, lite råare, den innehåller låtar jag saknat live. På ett sätt kommer det nog uppfattas som att jag tar ett kliv bort från soundet jag tidigare gjort, men jag känner snarare att låtarna aldrig legat så nära mig som nu, säger Felicia Takman.

Sedan debuten med singeln ”Ditt problem” sommaren 2020 har hon haft flera A-listade singlar på P3, sålt Guld med superhiten ”Dunka Dumma Hjärta Dunka”, varit på sommarturné och streamats över 17 miljoner gånger.


Tania Naranjo – poetiskt med färger av jazz

Till Luleå Live kommer även Tania Naranjo. Hon har som sångerska, konsertpianist och kompositör under åren skapat en unik musikalisk stil och klangvärld där hennes melodiska och rytmiska kraft har en självklar plats.

I spelningen under Luleå Live framför hon sånger från sitt tidigare album samt från det nya kritikerrosade soloalbumet ”Rosor”. Albumet består av musik som hon skrivit till dikter av Karin Boye, Edith Södergran, nobelpristagaren Gabriela Mistral och Frida Kahlo. Här utlovas en poetisk konsert i Naranjos unika stil, rytmisk med färger av jazz.


Gerd fick snabbt internationell spridning

Låtskrivaren och artisten Gerd följde tidigare i år upp P3 Guld-vinsten i kategorin Framtidens artist och fjolårets hyllade EP ”In It To Lose” med nya singeln ”Stay”, en dramatisk ballad där hennes omisskännliga röst helt kommer till sin rätt.

Det tog tre år för Gerd att bli klar med singeln ”Lies for a lier”, men när den väl var klar kom belöningen snabbt. Under hösten 2021 hade debutsingeln radiopremiär hos Zane Lowe på Apple Music Radio 1 och fick spridning internationellt. Zane beskrev henne som en unik korsning mellan Lana Del Rey, Lorde, Adele och Billie Eilish.


Hiphop-kollektivet Bieffekt till Luleå Live

Bieffekt är en hip-hopgrupp och kollektiv från Luleå som startades i början av 2022. Gruppen skapades i syfte att främja Norrbottens undergroundkultur och som en hyllning till den bortgångne Luleårapparen Humlan. Under hösten har gruppen släppt sina tre första singlar där en av låtarna, "Cash eller Swish", även spelades upp i P3 och en annan, "Hej", blev veckans färsking i P4 Norrbotten. I november kommer nästa släpp men innan dess kikar kollektivet förbi Luleå Live! 

Bieffekt består av: GodFrey The Great, T-O, Qvick, Prophet, NTÏV, Vince Virf, Bobby McGee, DJ Muzungu, G-major, Emmy, Teddy och JT  


Febern – synthdrypande VCR-pop

Febern spelar synthdrypande VCR-pop från en iskall och blåsig industristad.

Febern grundades 2020 ur kärleken till electro, disco, synth och 80-tal. Som en omöjlig Miami-illusion i ett skoningslöst vintermörker. Ett sound blastat ur walkmans och frambrusat genom slitna VHS-band, kombinerat med modern elektronisk pop och tintat med neonfilter. Febern består av Erik Gotfredsen hamrandes på syntar & sequencers, och Piteås popgeni Sunny Björkén på sång.


Jazz med Helga Ragnarsdóttir 

Isländska jazzvokalisten Helga Ragnarsdóttir kom till Sverige 2017 och har studerat jazzsång på Musikhögskolan i Piteå. Med influenser som Anita O’day, Monica Zetterlund, Alice Babs och Julie London har hon utvecklad ett säreget uttryck som beskrivs som charmigt, lekfullt och känslofyllt. Hennes varma och inbjudande scennärvaro är en av hennes främsta styrkor och hon har ett sätt att beröra alla som lyssnar.

Helga Ragnarsdóttir Band består av henne själv, gitarristen Simon Bergvall, trumslagaren Jakob Sundell och basisten Samuel Tillberg. Bandet spelar allt från swing och bebop till bossanova och nordisk vismusik.

Spelningen är ett samarbete med Föreningen Lördagsjazz i Luleå.


Broder Henrik Rapp till Luleå Live

Broder Henrik Rapp skriver textbaserad pop/rock på svenska. I oktober släpptes hans album “Det som söndrar”, producerat av Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn) och Andreas Dahlbäck (Ulf Lundell, Anna Ternheim).

Han har blivit nominerad till GAFFA-priset och vunnit tre priser på Dalecarlia Music Awards. Under 2021 var han den första artisten att spela på Dalhallas scen efter pandemin, en konsert som spelades in och senare släpptes på Spotify. Han har vunnit Falu kommuns kulturpris, blivit omnämnd i Aftonbladet och Expressen samt samarbetet med skådespelaren Reine Brynolfsson.

Spelningen presenteras i samarbete med Dala Pop och BD Pop.

Ludvig Svartholm till Luleå Live

I Ludvig Svartholms låtar finns en närvaro och ett djup som är svårbeskrivlig. Det var någon som sa Ted Gärdestad och en annan Simon & Garfunkel. Ludvig Svartholm har själv beskrivit sitt sound som en blandning av genrer, men lyfter ödmjukt på hatten åt tidigare nämnda musiker. Det finns ibland något lekfullt och ganska simpelt över Ludvigs bildspråk, men bakom orden verkar det dölja sig någonting mer.

Ludvig släppte nyligen albumet ”Frid” där låten ”Vinden Har Vänt” blev veckans färsking på P4 Norrbotten. Han har även gjort soundtracket till dokumentärfilmen ”12 Toppar” som släpps i samband med visningen på SVT i november.

Rakryggat med Anna

Anna Sellén bjuder på musik från sitt helt färska album Rakryggad. Tillsammans med gitarristen Jesper Göras från Piteå gör hon två avskalade spelningar under Luleå Live. Att släppa taget om det gamla, öppna upp, låta sig formas om igen och stå där, som ny. Rakryggad. Aldrig färdig. Och det är som det ska, som poeten sa.

Indierock sprungen från Kiruna

Raimond Dagfjäll debuterade våren 2023 med sitt självbetitlade album. Soundet kan beskrivas som rak indierock sprungen ur Kirunas samhällsomvandling och i låten ”En annan tid” frågar han sig om han är en främling eller en gammal vän i hemstaden Kiruna. Som många andra har Raimond Dagfjäll blandade känslor kring sin hemstad. Det är något som inspirerar och speglas i hans texter och musik. Det är rak och enkel svensk indierock med svävande gitarrer och sångtexter om drömmar och känslor från vardagen.

Under hösten är Raimond Dagfjäll aktuell med släpp av sitt andra album ”Tomma löften”.

Sara bjuder på vemodig indiepop

Sara Wohlin Zerpe, med rötter i skogarna kring Boden, spelar varm, organisk indiepop. Ett vemodigt ordstäv på en köksvägg medan kaffet ryker ur en kantstött mugg och tung vårvintersnö faller utanför ett spröjsat fönster. Men med trummor och gitarrer. Ett beständigt hantverk, osårbart mot tidens tand, koncist och vackert. Ärligt, sårbart och poetiskt, och alltid med ett litet ljus i slutet av tunneln.

I mars släppte Sara sin dubbelsingel ”Sorgmantel”, producerad tillsammans med Frithiof Stenvall (Tall Blonde) och utgiven i samarbete med BD Pop/DigiNorth och Septembernatt Records & PR. Debut-EP:n ”Gör det nu” släpptes 2021 och uppmärksammades bland annat i Nöjesguiden och WahWah.

Elliphant från världen till Luleå

Elliphant beskrivs som den eviga rebellen med sin råa blandning av elektronisk punk, grime och hip hop. Den senaste singeln ”Therapy” släpptes i slutet av september men hon har fyra album och mängder med singlar i ryggen.

Svenskfödda Ellinor Olovsdotter gjorde sin debut 2012 med lo-fi-spåret "Tekkno Scene", som var med i FIFA 13, redan innan hon adopterade namnet Elliphant. Sedan dess har hon har oräkneliga samarbeten med bland andra Skrillex, Major Lazer, David Guetta och Tove Lo samt turnerat över hela världen. Snart ses hon även på scen i Luleå.

Cleo – kompromisslöst uttryck

Nästa artist, Cleo, har prisats på Manifestgalan, P3 Guld, SKAP och Kingsizegalan samt hyllats för såväl sina konserter som för sitt auktoritära och kompromisslösa uttryck. Hon har i ett par decennier varit en igångsättande och ifrågasättande eldsjäl vars kapacitet och karisma hela tiden signalerat stordåd. Dessa har kommit i spridda skurar men aldrig tidigare i så samlat och ambitiöst utförande som fallet är på senaste albumet ”Missaoui.” Att se Cleo live är en upplevelse bortom det vanliga.

Lover's Skit en hyllad liveakt

Stockholmsbandet Lover’s Skit spelar punk, rap, breakbeats och indierock i en kompromisslös blandning som låter som inget annat. Trots att duon går sista året på gymnasiet har de redan gjort sig ett namn som hyllad liveakt på klubbar och i Stockholms undergroundscenen. Punk, rap, breakbeats och indie hörs i musiken som ännu inte finns utgiven, men bäst hörs på scen, menar bandets två medlemmar.

Huggorm – som ett brännbollsträ i huvudet

Vad händer om man kanaliserar in alla influenser av KISS, ABBA och Queen - stora refränger, elektrifierande melodier, harmoniserande gitarrer och texter om Livet, Döden och allt däremellan - i en fyra minuters pulserande rockopera? Svaret är Huggorm.

Knivskarpt, riffdrivet, euforiskt och livsbejakande. Träffsäkert som ett brännbollsträ i huvudet. Sedan starten har de vuxit till en glödande, blödande dist-och-boogie-kvintett och explosiv liveakt, som utan skivbolag och bokare släppt sju singlar och en EP, hyllats av Café och Musikrådet-podden och delat scen med akter som Movits!, Zacke och Hällas. Och nu kommer de till Luleå Live!

Järnfabriken med nytt material

Med sin rykande färska singel ”Skogen, stålet & älven”, plus tre album och en drös tidigare singlar i ryggen, kommer Järnfabriken till Luleå Live. I bandet med stort åldersspann är influenserna och inspirationen bred och obestämd. Men en sak har låtarna gemensamt: De kretsar kring Luleå och bandets älskade Norrbotten.

The Magnettes tillbaka till Luleå Live

The Magnettes blottar allt på Luleå Live. Under helgen bjuder Pajalabandet på två akustiska spelningar i triosättning, där publiken får höra låtarna som de lät när de skrevs. The Magnettes, bestående av Rebecka Digervall, Sanna Kalla och Tomas Bäcklund Tuneström, bildades i Pajala och har kvar sin bas i Norrbotten.

Debutalbumet ”Ugly Youth” gavs ut 2017, hade A-rotation i P3 med singeln ”Young & Wild” och bandet har synts och hörts i sammanhang som SVT:s Musikhjälpen, Elite (Netflix), P3 Sessions, Finaste Familjen (TV4) och Teen Mom (MTV). De har turnerat i 20-talet länder och framträtt på festivaler som SXSW, Eurosonic, Summerfest och Golden Melody Festival (Taiwan).

Solo med Amanda Bergman

Sedan 2012 är Amanda frontfigur i såväl kritikerhyllade som väldigt populära Amason, bandet hon har ihop med Gustav Ejstes, Pontus Winnberg, Petter Winnberg och Nils Törnqvist. Hon har också en solokarriär som 2016 utmynnade i albumet Docks, vilket Upsala Nya Tidning beskrev som ”finstämd och oförutsägbar kvalitetspop som lyckas vara både nära och rymdlik på samma gång”.

Vidare har hon gästat exempelvis Håkan Hellström och First Aid Kit på scen, och hennes version av Ted Ström/Monica Törnell-klassikern Vintersaga kan mycket väl vara den definitiva.

Yaeger åter till Luleå

Yaeger har sedan debuten gått i riktning från elektronisk pop-R&B mot smittande rave-pop. I slutet av förra året släppte hon den energiska singeln "Water Pistol", som inte låter som något annat. Med minimala medel lyckas hon få en poplåt att bli otroligt kraftfull där sången fungerar som ett extra instrument och pumpar med våldsamma beats i symbios med beatet.

Nyligen släppte hon det lika energiska samarbetet med Icona Pop, "Shit We Do For Love" och nu senast stiliga "Lupins In Blue". I somras gästade hon festivalen LÅ Vibe på Gültzauudden och nu återkommer hon till stan för Luleå Live.

Mörk indiepop med Svart Ridå

Svart Ridå har under det senaste året hyllats av bland andra PSL, Popmani, Hymn, Gaffa och Sydsvenskan – både för sin mörka indiepop och för sina explosiva liveframträdanden. När debutalbumet nu släpps har duon blivit en trio och soundet utvecklas till än mer gitarrbaserat, med hörbara influenser från både 90-talets grungevåg och 70-talets friare popmusik.

På albumet hör vi ett band vågar möta de riktigt stora känslorna. Försiktiga och precisa inledningar blommar ut i episka refränger och solopartier.

Här på Luleå Lives webb släpps programmet med tider och platser när alla artister är tillkännagivna. Länk till annan webbplats.

Ett 100% norrbottniskt artistsläpp blev först ut för festivalen Luleå Live.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman, Marina Wikberg och Jeanette Bergström

Foto: Pressbilder

Logotyp