Hemester: full succé i Luleå

Semester i år stavas hemester och att Luleåborna har ett stort utbud av hemesterställen råder det ingen tvekan om. Många väljer att upptäcka Luleås från skog till skärgård. Kommunens skärgårdsstugor är redan bokade till 98 procent under högsäsongen 2020.

– Vi har aldrig haft så högt tryck på skärgårdsstugorna. Hela julimånaden är fullbokad, det är enstaka dygn och avbokningar som gäller och så finns lite ledigt vid slutet av högsäsongen, säger Lars Mandahl vid Luleå turistcenter.

Ta en tur till skärgården, eller till skogs: Luleå kommun är rik på fin natur som bjuder till olika aktiviteter.

Även fiskekort har turistcenter sålt rekordmånga av. Intresset är tydligen stort för aktiviteter i naturen.

– Fisket, vandring, cykling, paddling: Det är vad våra besökare vill folk ha råd om. Vi kan tipsa om vandringsguider, orienteringstävlingar Hitta ut och Konst från hoj. Vi har tagit fram guider om olika slags aktiviteter som finns att hämta hos oss, säger Mandahl och fortsätter:

– Det är jättekul och aningen paradoxalt med tanke på hur läget ser ut för besöksnäringen generellt. Det är nog det närliggande och enkla som drar, den trenden är vi helt klart glada för och så råkar vi ha ett koncept som passar, säger Mandahl.

Vill du veta mer?

Skärgårdsboken, Din egen lots till Luleå skärgård är både en guide och lots för besökare, innehåller även kartor för insegling till respektive hamn. Du kan köpa den vid Luleå turistcenter.

Boken Den stora naturguiden till pärlorna i Luleå kommun (Thomas Öberg) är en värdefull uppslagsbok om de olika landskapen och dess flora och fauna. Fina bilder, texter och kartor. Finns att låna på bibliotek.

Köp fiskekort till Luleälven härlänk till annan webbplats

Guider om cykling, vandring, paddling i kommunen finns på Luleå turistcenter.

Sommaröppettider 8 juni-16 augusti 2020
Mån-fre 09:00-17:00
Lör-sön 11:00-15:00

Lästips på vartlulea.se

Nästan gratis: hemester i Luleå

Semester på hemmaplan

Bästa tipsen för Luleå-hemester

Text: Katja Güth Laitila

Bild: Susanne Lindholm

03 juli 2020

Logotyp