Isbanan är redo för skridskor

Det har varit en tuff vinter för kommunens isbanegäng där tidiga snöfall isolerade isen och hindrade den att växa ordentligt. Men nu har de många timmarnas slit av snöröjning lönat sig och från i dag är isbanan i ordning för skridskor, sparkar, gångare, löpare, rullstolar, barnvagnar och pulkor.

När väl snöns forslats bort och minsgraderna kom gick hyveln som ska plana till isen sönder. Men från i dag är den tillbaka i drift och nu är hela isbanan hyvlad en första gång.

– Nu nöter vi på och hyvlar för att få riktigt fin skridskois. Men från i dag går det att ta sig hela rundan på skrillor, konstaterar Andreas Fagervall, arbetsledare för isbanegänget.

Nu är isbanan igång på riktigt då det även går att ta sig fram på skridskor runt hela banan.

Den känsligaste delen av banan, sträckan under Bergnäsbron, har nu fått nog tjock is för att kommunen ska kunna köra med de tyngre maskinerna och hyvla underlaget även där.

Förra veckan började sparkarna komma på plats och eldstäderna är utplacerade och redo för grillning. Alla övertidstimmar med snöröjning har äntligen lönat sig.

– Det var väldigt mycket jobb i början denna säsong, när snön isolerade istillväxten. Men nu har vi igen alla timmar vi la ner då, konstaterar Andreas Fagervall och fortsätter:

– I helgen tar jag själv första skridskoturen på banan för i år med dottern, så får man se hur mycket man ramlar.

FAKTA Isbanan i Luleå centrum

  • Varje år gör Luleå kommun i ordning en isbana mellan Norra och Södra hamn.
  • Banan är omkring 10 kilometer lång.
  • Eldstäder med ved finns utplacerade längs banan. Där finns också sparkar som är fria att låna.
  • Tillgänglighetsanpassad nedfart till banan finns vid Hälsans hus. Nedfart med brantare ramp finns vid Södra hamn och Norra hamn.
  • Toaletter finns vid Hälsans hus samt på Södra hamnplan.
  • Följ isbanans Facebooksida för uppdateringar om isläget. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Helena Holm

Logotyp