Konstverk växer fram på Storgatan

Som en del av Luleås 400-årsjubileum tolkar fyra konstnärer stadens historia i varsin stålkub på Storgatan. Arbetet pågår till och med fredag och förbipasserande kan följa hur konstverken växer fram.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå, Borås, Göteborg och Piteå som alla fyller 400 år under 2021. Varje jubileumsstad har bjudit in konstnärer från respektive ort som under en vecka ska tolka stadens historia på en offentlig plats. Denna vecka är det Luleås tur.

Varje sida på Shai Dahans kub representerar 100 år av Luleås historia.

På Nytorget på Storgatan, i höjd med Hanzéns, pågår arbetet för fullt.

Shai Dhan, amerikansk graffitikonstnär från Borås, har täckt sidorna på sin kub med skivor där motiv från Luleås historia växer fram. Shai är känd för sina stora muralmålningar och har redan hittat sitt drömprojekt i Luleå:

– Det skulle vara häftigt med stora målningar på de silos som står ute vid SSAB:s industriområde och som man kan se från stadssidan, säger han. Mer om Shai.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I kuben som tillhör Andreas Brännström, konstnär från Luleå, går skärbrännaren och svetslågan varm. Där skapas en stor ö av stål. Mer om Andreas.

Piteås representant Ulrika Weinz jobbar med olikfärgade träpinnar som visar årtal och händelser från historien.

– Jag kommer att skapa ett tidsdokument som ska ge en konkret uppfattning om hur lång tid 400 år är. Fokus ligger på vår miljö och hur vi behandlat vår planet under dessa år, säger hon. Mer om Ulrika.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Från Göteborg kommer textilkonstnären Sofie Karlsson. Hon arbetar med en textilskulptur och installation i sin kub. Inspirationen kommer bland annat från landhöjningen, alla bränder som Luleå har drabbats av och stadens läge vid vattnet. Mer om Sofie.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kuberna på Nytorget

Kuberna där konstverken skapas är utplacerade på Nytorget på Storgatan i centrala Luleå. Varje kub är 2,5x2,5x2,5 meter.

Invigning och vernissage på fredag

På fredag ska alla konstverk vara färdiga. Klockan 15 samma dag blir det invigning och vernissage på Nytorget med kommunalråd Carina Sammeli och kultur- och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom. Konstnärerna berättar om sina verk och tankarna bakom.

AiR 4x400 år: Luleå

  • AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett konstnärligt utbyte mellan Luleå, Piteå, Göteborg och Borås som alla fyller 400 år 2021.
  • Samarbetspartners för AiR 4x400 år är Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Tid: Måndag 30 augusti – fredag 3 september
  • Plats: Kuberna står på Nytorget, Storgatan (i höjd med Hanzéns) i centrala Luleå. Konstverken kommer att stå kvar fram till 23 september.
  • Evenemang på Facebook: https://www.facebook.com/events/1265338803916169länk till annan webbplats
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: lulea.se/400   länk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Susanne Lundblom

Logotyp