Kulturens hus rustar för nya möten

Stora kongresser, mindre konferenser, kick-offer och mässor - i Kulturens hus finns plats för alla sorts möten. I och med pandemin har tekniken för distansmöten utvecklats. Framtiden bjuder på allt ifrån mingel med många, till helt digitala möten och hybridkonferenser

Kreativiteten står i fokus när konferensverksamheten i Kulturens hus utvecklas. Det gäller allt ifrån hur salarna möbleras till ny teknikanvändning och hur man piggar upp trötta deltagare med en lekfull energiboost.

– Nu märker vi att människor längtar efter att ses igen. Kunderna saknar det fysiska mötet och det gör vi med, även om de digitala alternativen kommer att finnas med parallellt även framöver, säger Anette Gustafsson och Linda Engman.

Kulturens hus står redo att ta emot gäster igen, när pandemin är över. Tills vidare erbjuds digitala möten.

Fick ställa om

De är mötesrådgivarna som är hjärnorna bakom alla stora möten, konferenser och event på Kulturens hus. De är en duo som fått ställa om verksamheten på grund av pandemin.

– Vi gick från ett nästan fullbokat 2020, till en rad ombokningar och nytänkande. Vi har inte ställt in, men ställt om, säger Linda och berättar att de stora kongresserna flyttats fram något år, andra har valt att köra sina möten digitalt.

Flexibelt och digitalt

Kulturens hus erbjuder luftiga lokaler och det är en stor fördel när människor ska hålla avstånd. Ändå har det mest rört sig om digitala möten under det senaste året. Alla konferensrum har utrustats med digital teknik. Det finns också mobil teknik, som med fördel kan användas för möten i exempelvis loungen.

– Vi har fått lära oss mycket nytt, när det gäller att genomföra digitala konferenser. Som tur är har vi massor av kompetens och engagerade medarbetare i huset, säger Anette och nämner att alla som är involverade i mötet alltid finns nära till hands.

– Människorna som jobbar här är vår styrka. Det finns nästan ingenting som vi inte kan lösa.

Mötesrådgivare

”Vi längtar efter att känna pulsen i huset igen, och många av våra kunder vittnar om att de saknar det mänskliga mötet”, säger Anette och Linda.

Nytt ljud och ljus

Anette och Linda berättar att ljud- och ljussystemet i stora salen, vid restaurangscenen och i loungen blivit uppdaterade. Dessutom finns en ny projektor i Lilla salen.

– Vi tror att framtiden kommer att bjuda på en hel del digitala möten även efter pandemin. Kanske blir hybridmöten vanligare, det vill säga att några deltagare är på plats och andra – som har långt att resa – deltar via länk. Det kräver en annan sorts upplägg för att alla ska vara delaktiga. Sådant kan vi hjälpa till med, säger Linda.

Puls i huset

Under den lugnare period som varit har flera av konferensrummen blivit uppfräschade med nya färger, konstverk, snurrfåtöljer och höj- och sänkbara bord. Allt med syftet att förenkla framtida kreativa möten.

– Allt är tiptop när gästerna kommer tillbaka och vi är så taggade att välkomna såväl nationella som internationella gäster, säger Linda som med glädje minns tidigare stora event, som Jämställdshetsforum, som pågick en hel vecka och fyllde Kulturen hus alla utrymmen med människor.

– Ja, den pulsen längtar jag också efter! När jag känner kaffedoften från konferensens fikagäster och hör sorlet av alla människor är jag lycklig. Då har vi tagit ett stort möte från start till mål och det är en riktig energiboost när kunderna är på plats och alla är nöjda, säger Anette.

Se alla mötesrum härlänk till annan webbplats

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Daniel Holmgren

Logotyp