Kulturnatten blir digital

Corona kan inte stoppa kulturen, det är tydligt inför årets Kulturnatt i Luleå. Evenemanget flyttar i stort in på sociala medier, som med livesändningar från Lillan. Men några arrangörer har även öppet för besök under ordnade former.

På lördag 5 september är det dags för årets Kulturnatt och arrangören Skådebanan har valt att ställa om istället för att ställa in, med hjälp från sina deltagande aktörer.

Som exempel hörde kommunens scen Lillan av sig till Skådebanan för att se hur man kunde bidra. Under våren har artister erbjudits gratis scenrep och livestreams på Lillan i samarbete med Studiefrämjandet. Det tog man fasta på inför Kulturnatten och bjuder nu på livespelningar online.

– I och med att det blev så lyckat i våras frågade vi Studiefrämjandet om vi inte kunde göra det tillsammans igen, Kulturnattsedition. Och givetvis var alla inblandade på, säger David Jordansson, kulturutvecklare Luleå kommun.

Just nu pågår inspelningar för fullt inför sändningarna från Lillan på lördag

”Musiken får aldrig tystna”

Under kvällen varvas livesändningar med förinspelat material, totalt sänds 13 spelningar från Lillan.

– Vi kommer bland annat få se Moa Sjöberg, Kung Mammuth, Krake, Marie Berglund, Ola Engström Band, Bambi Oscarsson Elinsdotter och Venegence. Studiefrämjandet har gjort ett fantastiskt jobb som styrt upp Kulturnatten från Lillan. Det är ett gediget program! Och även om mycket är digitalt just nu, så får musiken aldrig tystna, säger David Jordansson.

Även Norrbottens museum bjuder på digitala framträdanden i form av tre norrbottniska kulturskapare; Sara Ajnnak, David Värynen och Mattias Alkberg.

Länkar till alla framträdanden, både live och förinspelade, kommer läggas ut på Kulturnattens Facebooksida på lördag klockan 12.00.länk till annan webbplats

Publikrep på teatern

Vissa av Kulturnattens aktörer kommer ha öppet för besök men följer så klart Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Exempelvis ordnar Norrbottensteatern publikrepetitioner av kommande föreställningar Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton samt Ibsenkalaset (Hedda Gabler och ett dockhem). Tänk på att förboka din plats till teatern, vilket du gör här.länk till annan webbplats

På Norrbottensteatern kan du se repetitioner av det kommande Ibsenkalaset.

FAKTA Kulturnatten Luleå 5 september 2020

  • Arrangeras av Skådebanan med finansiering från bland andra Luleå kommun.
  • Ett 70-tal olika evenemang erbjuds på lördag, från galleribesök till konserter, poesi, film och yoga.
  • Årets version blir mestadels digital, kolla alla länkar på Kulturnattens facebooksida.länk till annan webbplats Där kan du även se hela programmet för lördagens festival.

Text: Therese Hedman

Foto: Kulturnatten, Studiefrämjandet Norrbotten och Marcus Hagman.

03 september 2020

Logotyp