Musikfest och folkfest när Luleå Live upprepade succén

Luleå Live har tystnat för i år och det enda eko som fortfarande kan höras är det samstämmiga betyget från arrangörer, besökare, artister och media: Succé – igen!

– Vi är väldigt nöjda. Vi har haft över 10 000 besökare under två dagar och centrala Luleå har verkligen levt upp precis på det sätt som är tanken, säger Örjan Esensjö, projektledare.

Förra årets premiärupplaga av tvådagarsfesten Luleå Live, då med ett 30-tal artister på tolv scener, på kaféer, hotell och restauranger i centrala stan var ett helt nytt koncept. Ett grepp som direkt föll Luleåborna i smaken. Att det skulle bli en fortsättning även i år var mer eller mindre givet.

När nu uppföljaren kan summeras är det bara att konstatera att Luleå Live inte var något ”one-hit-wonder” – utan precis tvärtom. Under helgens två kvällar genomförde 49 artister 59 spelningar på 15 spelplatser. En tydlig volymmässig ökning jämfört med premiäråret.

Johan Airijoki och Little Jinder var två av de artister som lockade till störst intresse under Luleå Live. Men konkurrensen var minst sagt hård.

Nöjd projektledare

– Det var köer precis överallt och en betydligt större närvaro av folk på stan, säger Örjan Esensjö som tillsammans med programproducenten Fredrika Johansson och tekniske samordnaren Marcus Eitzenberger varit inblandade i det mesta kring helgens logistik. Och det bestående intrycket efter två dagar med musik och folkfest är så gott som uteslutande positivt.

– Det går inte att vara annat än nöjd. Allt har varit bra och responsen positiv från alla håll. Extra roligt är artisternas påtagligt goda vilja att komma hit. För dem handlar det inte bara om de egna spelningarna, de är också intresserade av att själva röra sig runt på spelställena och lyssna på sina kollegor, säger Örjan Esensjö.

Uppmärksamhet utanför Luleå

Luleå Live har väckt både uppmärksamhet och nyfikenhet även utanför Luleå. Örjan Esensjö har fått flera samtal från andra kommuner som hört sig för kring konceptet för att kanske själva börja skissa på egna liknande evenemang. Vad gäller själva originalet, Luleå Live alltså, finns ännu inga beslut om framtiden.

– För tidigt att säga redan nu men det finns en del idéer kring hur man skulle kunna utveckla det, exempelvis med en konferensdel och inkludera hela branschen. Klart är i alla fall att själva musikdelen knappast kommer att kunna bli större, antalet lokaler är begränsat och det är svårt att kunna tillgodose mer ljus- och ljudteknik än det vi har nu, säger Örjan Esensjö.

Till sist, någon av helgens spelningar som lämnade extra stort avtryck hos dig?

– Jag blev väldigt berörd av Magnettes spelning på Clarion.

FAKTA Luleå Live 2022

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Björn Hansson

Foto: Jonas Jonnerby & Ida Lundh

Logotyp