Något stort är på gång

– Anders Sunna ställer ut i Konsthallen

Lagböcker med istuckna knivar anger tonen för vårens stora utställning Meän Meän Sápmelaš av Anders Sunna. Den uppbyggda ”rättssalen” som fyller en stor del av Konsthallen berättar en historia om orättvisa, förtryck och kolonisering.
– Det är en jättestor utställning med måleri, skulpturer och installationer, säger Karin Erixon, Konsthallens konstnärliga ledare, som bjuder in allmänheten till VIP-besök kvällen innan vernissagen.

Anders Sunna tar en paus i förberedelserna inför sin utställning på Konsthallen i Kulturens hus.

Det råder febril aktivitet i Konsthallen där det målas, snickras och packas upp målningar inför vårens stora utställning Meän Meän Sápmelaš. Enligt konstnären Anders Sunna är namnet en mix av finska och samiska med betydelsen Våra, Våra Samer.

Utställningen är en stark berättelse om familjen Sunnas långa kamp för att skydda och försvara renskötseln och förfädernas kultur. Konstverken vittnar om statligt maktmissbruk, kolonisering av mark, exploatering av naturresurser, tvångsförflyttning och förtryck.

Svenska, finska och norska lagböcker med istuckna knivar är en installation som talar sitt tydliga språk. Utställningen har också en koppling till den gröna omställningen och väcker frågan om vad gör vi med vår natur.

– Väggarna i Konsthallen har målats om till en mörkt grön färg och utställningen tar storskaliga grepp. Besökaren upplever utställningen fysiskt. Anders Sunna omtolkar traditionella samiska motiv och sätter i dem i en samtida kontext. Verken har en politisk tyngd som är mycket aktuell idag med tanke på vad som händer i industrierna i norr, säger Karin Erixon.

Vernissage lördag 22 februari

Anders Sunna, 40, är född i en renskötarfamilj från Kieksiäisvaara i Pajala kommun och bor nuförtiden i Jokkmokk med fru och barn. Han har studerat på Konstfack och hans konst har visats på ett flertal museer, gallerier och biennaler i Sverige och internationellt. Sunnas konflikt med den svenska staten har sin upprinnelse i 1971 års rennäringslag och hur den ska tolkas. Familjen tvångsförflyttades från sin by under Anders barndom och deras sista tillstånd för att få bedriva rennäring avlystes 2019. För Anders Sunna har konsten blivit som ett vapen – svenska staten har inte tagit itu med sin historia.

Utställningen har vernissage lördagen den 22 februari, men redan på fredagen bjuder Konsthallen in till en VIP-kväll som går under namnet Konsthallen After Hours då Konsthallen uppdaterade gallerigång också har invigning.

– Gallerigången är möblerad med soffgrupper, mysig belysning och välfyllda bokhyllor. Vi vill sänka tröskeln till Konsthallen och bjuda in besökare att bara komma in och hänga här med oss.

VIP-kväll med mat och dryck

Den som vill vara med på VIP-kvällen får köpa en biljett där mat och dryck ingår. Besökaren bjuds på underhållning av DJ Emil Soini och performanceartisten Josefin Şîlan Karlsson.

Konsthallen After Hours äger rum den 21 februari. Utställningen Meän Meän Sápmelaš pågår 22 februari till 26 april. Läs mer på www.kulturenshus.com/konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Konstverk från Anders Sunnas utställning Meän Meän Sápmelaš.

Konstverk från Anders Sunnas utställning Meän Meän Sápmelaš.

FAKTA – KONSTHALLEN

  • Konsthallen i Kulturens hus presenterar konstutställningar året runt, fördelade på fyra perioder.
  • I Konsthallen ges besökare möjlighet att fördjupa sig i konsten genom guidade visningar och praktiska workshops anpassat för alla åldersgrupper.
  • Här arrangeras även konstnärssamtal, seminarier och pedagogiska evenemang för att främja dialogen mellan konstnärer, publik och samhället i stort.
  • Konsthallen fokuserar på samtida konst med verk av såväl lokala som nationella och internationella konstnärer.
  • Konsthallens ordinarie öppettider hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Välkommen!

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

 

Logotyp