När tystnaden får tala

Naturområden utan störande ljud är lika attraktivt som norrsken, skärgård och isvägar. Det menar Pontus Wikström som i två projekt inventerat tystnaden, vilket har resulterat i nio utpekade tysta naturområden inom Luleå kommun.

Med tysta områden menas främst naturområden med lågt bakgrundsljud av samhällsbuller. Vissa tysta områden kan ha sådana kvaliteter bara under delar av året, veckan eller dagen.

Pontus Wikström njuter av naturen vid Hertsöträsk, bara några kilometer från Luleå centrum. Här finns natur med blandskog och bekvämligheter i form av spångar, eldstäder och raststugor. Ljudbilden påverkas av stålverket som hörs som ett svagt brus i bakgrunden de flesta dagarna. Det finns ändå gott om fina naturljud, inte minst de talrika grodorna som dyker upp i början på sommaren.

Nio tysta naturområden

Pontus Wikström upplevde redan för många år sedan att naturupplevelser försämras av ljud från exempelvis motorfordon.

– Av den anledningen drog jag i gång ett projekt 2023 med Luleås och Piteås kommuner för att lokalisera och beskriva besöksvärda naturområden där tystnaden är en kvalitet. Projektet hade ett särskilt fokus på tätortsnära och skyddade naturområden, säger Pontus Wikström och fortsätter:

– De nio tysta naturområdena finns utmärkta på kommunkartan, vilket underlättar för både invånare och turister att hitta platser utan eller med väldigt lite samhällsbrus. Vissa av de utpekade områdena är fria från störande ljud endast under delar av året, veckan eller dagen.

Stadsnära område

Gültzauudden till exempel innehåller en park, ett skogsområde och en fin sandstrand bara några minuters promenad från Storgatan i Luleå. Mitt i området är det ofta riktigt tyst, trots närheten till stadens typiska ljud. Naturens egna ljud, såsom lövsus, porlande vattendrag och fågelkvitter, ingår i naturupplevelsen, i motsats till konstgjorda ljud. Pontus Wikström vill skicka med ett råd.

– Försök att låta bli mobilen när du lyssnar. Det är lätt att frestas att kolla upp ett fågelläte. Testa i stället att bara vara och låt tankarna flyga fritt. Det finns goda förutsättningar att uppleva tystnad i den här delen av världen, vilket lockar turister från när och fjärran.

– Jag tror att intresset för tystnad i kombination med vacker natur kommer att öka. Kravlös vistelse i det fria, utan aktiviteter eller prestationer, blir allt viktigare, säger Pontus Wikström.

Locka ut Luleåbor

Örjan Spansk, kommunekolog, representerar Luleå Kommun i projektet. Han tror att resultatet av projektet kan användas som underlag vid planering av mark- och vattenanvändning gentemot utpekade tysta naturområden.

– Det finns även en folkhälsoaspekt i det här. Vi vill synliggöra olika typer av natur i kommunen för att locka ut Luleåbor och turister. Att vistelse i skog och mark har en välgörande effekt på människan är väl belagt, säger Örjan Spansk.

Pontus Wikström

– Jag tror att intresset för tystnad i kombination med vacker natur kommer att öka. Kravlös vistelse i det fria, utan aktiviteter eller prestationer, blir allt viktigare, säger Pontus Wikström.

FAKTA

  • Tysta områden finns markerade i Luleås kommunkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Projekten, i samarbete med Luleås och Piteås kommuner, pågick under 2023 och finansierades av statliga LONA-bidrag, Luleå kommun och Piteå kommun, Svenska Naturskyddsföreningen samt genom samarbete med ideella föreningar såsom Svenska naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi
Foto: Jennie Lind

Logotyp