Nu blir det meröppet i Gammelstad

Nu drar meröppet igång i Gammelstad. Björkskatan och Hertsön har erbjudit tjänsten sedan i maj. Med en nyckeltagg får besökarna tillgång till biblioteket även utanför bemannad tid.

”Magiskt”, säger Elisabeth Booyens, stammis på bibblo, som var en av de första att skaffa en tagg när Kvinnobiblioteket Björkskatan började med meröppet.

Redan som barn älskade Elisabeth att besöka biblioteket. När hon plöjt igenom böckerna på barnavdelningen fick hon tillträde till vuxenavdelningen och en magisk värld öppnade sig.

– Precis den känslan får jag när jag stiger in i böckernas värld en lördag eller söndag när biblioteket egentligen är stängt och ingen annan är här.

Elisabeth Booyens är en flitig meröppetbesökare.

Läser och lånar

Elisabeth stannar ofta till på bibblo när hon varit och motionerat uppe på Ormberget.

– Jag gillar att sitta här och läsa dagstidningen och att låna med mig böcker. Just nu läser jag helst feelgoodromaner av kvinnliga författare.

Elisabeth Booyens har bott utomlands under flera år och säger att hon uppskattar de svenska biblioteken mer än någonsin.

– Tänk att vi har tillgång till allt det här helt gratis! Det ska vi komma ihåg att uppskatta och ta tillvara.

Elisabeth tycker att meröppet är toppen, men hon är också glad att de bemannade tiderna finns kvar.

– Jag har själv jobbat som biblioteksassistent för många år sedan och vet att personalen fyller en jätteviktig roll.

Problemfri start

Den 2 november blir Gammelstads bibliotek meröppet. Besökarna på biblioteken på Hertsön och Björkskatan har redan haft möjlighet att nyttja lokalerna utanför ordinarie öppettider i några månader.

– Det har fungerat jättebra på båda ställena, vi har hittills inte stött på några problem. Biblioteken tillhör alla och jag tror att besökaren känner ett ansvar för att ta hand om sitt bibliotek, säger Sofia Lundmark, enhetschef för de meröppna biblioteken.

432 meröppet-taggar har hittills registrerats och allt fler upptäcker möjligheten. Den som vill nyttja biblioteket utanför ordinarie öppettider ansöker om en tagg och skriver på ett avtal. Sedan är det fritt fram att besöka biblioteket för att låna böcker, läsa tidningar och använda datorerna.

FAKTA MERÖPPNA BIBLIOTEK

  • Meröppet erbjuds på Björkskatans, Hertsöns och Gammelstads bibliotek.
  • Utöver de bemannade tiderna har biblioteken meröppet 10-22 alla dagar året runt.
  • Meröppetbesökaren har tillgång till biblioteket 84 timmar per vecka.
  • Du måste vara över 18 år för att bli meröppetbesökare. Barn under 18 är välkomna med en förälder.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp