På Friluftsmuseet Hägnan, som också ligger i Gammelstad, finns det sedan tidigare ett gediget och aktuellt utbud av pedagogiska program. Men för världsarvets del har det på senare tid saknats.
– Under 2024 tog vi därför fram nya skolprogram för Gammelstads kyrkstad, så att elever i grundskolan ska lära sig mer om Luleås fantastiska historia. Vi har dessutom ett lekfullt program för förskolebarn i 4-5-årsåldern och vi tar även emot gymnasieelever, berättar Emelie Rubensson, turistinformatör på Visitor Center.
Hon menar att de färska skolprogrammen, som nu är lanserade och bokningsbara, belyser delar ur vår lokala historia som kanske inte hinns med i den ordinarie klassrumsundervisningen. Sådant som ändå är viktigt att känna till för att förstå såväl sitt eget som Luleås ursprung.
– Att känna till sin lokala historia är viktigt. På så sätt förstår vi hur till exempel arv, förutsättningar i miljön, seder och traditioner har format vårt samhälle och de vi är idag, säger Emelie Rubensson.
Positiv testkörning
Under den gångna hösten bjöd Visitor Center in några utvalda elevgrupper och pedagoger som fick testa skolprogrammen innan lanseringen. Emelie Rubensson menar att det har varit jätteviktigt att få med elevernas och pedagogernas synpunkter.
– Framför allt så är barnens perspektiv väldigt värdefulla eftersom det är dem vi riktar oss till. Därför ville vi ge dem möjlighet att tycka till och påverka. Mycket av deras input tog vi också med oss när vi utformade programmen.
Vistior Center har under arbetets gång delvis utgått från tidigare skolprogram och vidareutvecklat dem. Men de har även skapat mycket nytt. Programmen är anpassade utifrån de ämnen som historieundervisningen tar upp i de olika årskurserna.
– När det gäller mellanstadiet så lägger vi till exempel lite extra fokus på reformationen och vilken påverkan den hade ur ett lokalt perspektiv. För högstadiet handlar det lite mer om perioden från och med 1850 och framåt. Vi pratar bland annat om industrialiseringens påverkan på kyrkstaden och fenomenet med ungdomshelger då ungdomar förr i tiden kom till kyrkstaden för att umgås, roa sig och fria. Vi hoppas att eleverna ska besöka oss flera gånger och lära sig om olika delar av historien.
Rundvandring i kyrkstaden
I samtliga program ingår en rundvandring i kyrkstaden och eleverna får bland annat besöka en kyrkstuga. De lär sig till exempel vad en kyrkstad är, hur landhöjningen påverkar/påverkat bygden och varifrån namnet Gammelstad kommer.
– Programmen kostar 500 kronor för skolorna, men det har varit viktigt för oss att även ta fram kostnadsfria alternativ för ökad tillgänglighet och inkludering. Därför har vi också världsarvslådor med praktiskt och teoretiskt material som skolorna kan låna gratis. Sist men inte minst så har Visitor Center också en interaktiv utställning som kompletterar programmen.
I februari håller Visitor Center i två digitala informationsträffar för pedagoger gällande de nya skolprogrammen.
– Inbjudningar har gått ut till alla rektorer i Luleå kommun som i sin tur vidarebefordrat informationen till berörda lärare. Den som inte fått någon inbjudan men vill ha det får jättegärna höra av sig till oss på Visitor Center så ordnar vi det, avslutar Emelie Rubensson.
Är du pedagog och vill boka ett skolprogram?
All information om programmen och bokningsförfarande hittar du på Visit Gammelstads webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.