OS-medaljör skrinnar för välgörenhet

I morgon kör 120 nederländska skridskoåkare, varav en är OS-medaljören av Jochem Uytdehaage, isbanan runt från gryning till skymning i ett välgörenhetslopp. Med bara en veckas varsel flyttades loppet från Falun till Luleå, som redan får beröm för iskvalitén.

Hela fredagen kommer det vara extra många skridskoåkare på vår isbana, som dock inte stängs av för allmänheten utan är öppen som vanligt under välgörenhetsloppet Daylight Challange.

– Organisationen bakom, Skate4Air, åker för att samla in pengar till forskning om cystisk fibros. Jag hoppas att de vill förlägga sitt svenska välgörenhetslopp till Luleå även i fortsättningen efter det här, säger Bram Smallenbroek, i vanliga fall arrangör för skridskotävlingen KPN Grand Prix.

Luleåborna får även chans att se en trefaldig OS-medaljör skrinna på isen i form av Jochem Uytdehaage som även är ambassadör för Skate4Air.

Här är välgörenhetsgänget, plus pingvinmaskot, som i morgon åker skridskor från morgon till kväll.

”Imponerade”

Det var i förra veckan som beslutet togs att köra loppet i Luleå istället för i Dalarna.

– Jag är väldigt glad att vi kunde hjälpa åkarna komma hit när de haft svårt med isläget i Falun. Alla är redan väldigt imponerade av isen i Luleå och alla hjälpsamma människor, säger Bram Smallenbroek.

Luleå Business Region räknar med att evenemanget genererar cirka 600 gästnätter, plus intäkter för mat och transporter.

Välgörenhetsorganisationen Skate4Air har funnits i tio år och många av åkarna har personlig erfarenhet av närstående med cystisk fibros. Några av deltagarna är själva drabbade.

Hittills har de samlat ihop cirka 5,2 miljoner kronor till forskning om sjukdomen.

Här kan du läsa mer om organisationen.länk till annan webbplats

Ambassadören och OS-medaljören Jochem Uytdehaage och kommunalråd Lenita Ericson.

Text: Therese Hedman

Foto: Frank Rizo och Emma Aludden

06 februari 2020

Logotyp