Premiär för Luleås cykelbibliotek

Luleås första cykelbibliotek invigdes förra veckan. Ett initiativ som redan blivit uppskattat av Luleåborna. – Vi träffade så många glada och positiva människor under invigningsdagen som alla tyckte att det var ett kanoninitiativ, säger Helena Lindvall, projektledare för ”L till Å – Hållbart resande”.

Cykelbiblioteket har allt från barncykel och fatbike till en mer konstnärlig hoj, fast den pryder bara skyltfönstret.

Cykelbiblioteket finns centralt beläget i Returpunktens lokaler på Köpmantorget i Luleå. Här kan både Luleåbor och besökare kostnadsfritt låna en cykel. Utbudet av cyklar är brett för att kunna passa olika behov, här finns allt från juniorcykel, fatbike, elcyklar och kickbike till last- och tandemcyklar.

Låna för dagen eller längre

Cyklarna har delats in i kort- respektive långtidsbokning där korttidsbokning omfattar 1 - 24 timmar och långtidsbokning 1 - 12 dygn.

– Genom cykelbiblioteket hoppas vi bland annat att fler ska upptäcka hur mycket fördelar som faktiskt finns med att cykla och på så sätt välja cykeln till förmån för bilen i vardagen, säger Helena Lindvall.

För den som går i inköpstankar av en dyrare cykelmodell fungerar cykelbiblioteket även som en utmärkt testa-på-möjlighet.


FAKTA

  • Cykelbiblioteket är öppet alla veckodagar
  • Du behöver registrera dig först
  • Mer information: www.lulea.se/cykelbiblioteket

Text: Sara Gustafsson

Bild: Helena Lindvall

Logotyp