Så vill föreningslivet fira Luleå 400 år

En symfonisk festkonsert, en historisk variant av Hitta ut och en flammande cirkusföreställning. Det är tre av projekten som får pengar från första omgången av jubileumspotten, en chans för föreningar att vara med och fira Luleå 400 år.

I höstas öppnade Luleå kommun sin jubileumspott för ansökningar. Totalt sökte 48 föreningar om sammanlagt 2 miljoner kronor för att göra aktiviteter under jubileumsåret 2021.

– Det har varit svårt att fördela med tanke på alla fina ansökningar vi fått in. I jubileumspotten har vi 750 000 kronor som även ska räcka till sökomgång två, säger Sara Pietikäinen, kulturutvecklare Luleå kommun, och fortsätter:

– Nu i första omgången är det 27 föreningar som får dela på 580 000 kronor.

Nästa sökomgång öppnar i dag, 1 februari, och sträcker sig till 31 mars. Länk till annan webbplats.

Med eld och cirkus vill gycklargruppen Phire fira Luleå 400 år. (Genrebild, ej av Phire)

Orientering och cirkus

Tre av föreningarna som får pengar från jubileumspotten är: Luleå Orkesterförening som vill göra en symfonisk sprakande festkonsert med musik från olika epoker. Bergnäsets AIK och Hitta ut som ska köra en historisk Hitta Ut-version i Kyrkstaden i sommar med kartor från 1600-talet och Gycklargruppen Phire som vill genomföra en cirkusföreställning med eldshow om Luleås historia.

”Come back i höst”

De sökande föreningarna ska genomföra sitt arrangemang under 2021 och pengarna betalas ut efter genomförd aktivitet. Men med tanke på coronasituationen kan en del arrangemang komma att ställa om, ställas in eller skjutas upp till hösten.

– Vi har full förståelse att föreningar ställer om sina tänkta arrangemang till andra halvåret. Vi ser gärna en säker och sakta come back av arrangemang till hösten, säger Sara Pietikäinen.

Här finns hela listan på föreningar som fått pengar i första sökomgången. Pdf, 47 kB.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Aoxfordca via Wikimedia Commons

Logotyp