Semester på hemmaplan

Bo i en stuga, vandra i skog och skärgård, paddla, klättra eller bara hänga i centrum. Det finns många aktiviteter att roa sig med under sommaren, även i dessa tider. Men i allt vi gör ska vi tänka på social distansering och att skydda riskgrupperna.

Sommaren 2020 förväntas bli sommaren då vi semestrar på hemmaplan. Luleå Story har bett Karin Åberg, affärsutvecklare mot privatturism på Luleå Business Region, lista de bästa tipsen på temat utomhus och avskilt.

Södra Hamnplan förvandlas sommartid till strand med palmer, solstolar och möjlighet att bygga sandslott.

Bo i stuga vid havet

First Camplänk till annan webbplats

På campinganläggningen i Karlsvik finns nu sju helt nya strandstugor med direkt strandläge och utsikt mot centrum på andra sidan av Luleälvens utlopp. Nära till Kolarens café, stranden Niporna och fina skogsleder för mountainbike.

Brändöns Fritidsbylänk till annan webbplats

Självhushållsstugor med två sovrum och direkt närhet till stranden, aktiviteter som cykling och paddling eller bara strandliv. Restaurang och kiosk öppet från 20 juni till 16 augusti.

Huntingbay Lodgelänk till annan webbplats

Egen stuga vid stranden, belägen i Jaktviken i Kallax by. Här delar du inga faciliteter med andra. Bastu i separat byggnad. Systrarna Wikström har inrett i skön och personlig vintagestil. Nära till Solanderleden för vandring.

Klubbviken Havsbadlänk till annan webbplats

På Luleås största ö Sandön och populära Klubbvikens havsbad finns både restaurang och kiosk. Ta turbåten Stella Marina ut från Södra hamn. Boende i 4-bädds-stugor med egen toalett eller enklare 2-bäddstugor med delad dusch/toalett direkt vid vattnet. Fin tallhed för vandring och cykling och breda, fina sandstränder på baksidan av Klubbviken.

Jopikgårdenlänk till annan webbplats

På ön Hindersön ett stenkast från strandkanten och bryggan där skärgårdsbåten lägger till finner du Jopikgården som både har några hotellrum med eget badrum och 4-bäddsrum i vandrarhemsstandard. Mysig gårdsmiljö och möjlighet till aktiviteter som cykling, paddling och bastu. Du tar dig hit med turbåten från Södra Hamn i Luleå centrum.

Luleå skärgård

Skärgården lockar med fina ställen.

Klättra, vandra, cykla och paddla

Vandra i skog och skärgårdlänk till annan webbplats

Längs Solanderleden kan du vandra i kustlandet mellan Luleå och Piteå, start vid Luleå Airport. Bälingeberget har en trevlig kortare vandring med fin utsikt. Hertsölandets och Gammelstadsvikens naturreservat är också populära områden för vandring. solanderleden.se

Paddla i älv och skärgårdlänk till annan webbplats

Lule älv och Råne älv samt en skärgård med över 1 300 öar och midnattsljus är som gjort för fina paddlingsturer med antingen kajak eller kanot. Hyr och åk på egen hand eller med guide.

Luleå skärgårdlänk till annan webbplats

Här finns gott om plats bland över 1 300 öar. Stanna över natten, öluffa eller åk en dagstur eller kryssning. Information om hur du tar dig ut till skärgården hittar du på visitlulea.se/skargard

Världsarvet i Gammelstadlänk till annan webbplats

Ett av Sveriges 15 Unescovärldsarv är Gammelstad kyrkstad. Här kan du leka kurragömma mellan drygt 400 röda små stugor, känna historiens vingslag, besöka medeltida Nederluleå kyrka samt hälsa på djuren och ta en fika på Friluftsmuséet Hägnan.

Råneälvdal och Vitådalenlänk till annan webbplats

Fina utflyktsmöjligheter med rastplatser, fiskevatten och möjligheter till paddling i både lugnt och forsande vatten. Bo på Melderstein, Stora Stenträskets vildmarkscamp eller Strömssundshemmet. Eller naturcampa vid stranden i Kängsön eller Rörbäck.

Klättra utelänk till annan webbplats

Kul klätteraktivitet för hela familjen. På Upzone i Karlsvik, i direkt närhet till First Camp, kan du prova klätterbana i trädhöjd. Du har hjälm och säkerhetslina, och får instruktioner av guide innan du börjar.

Strandhäng i centrumlänk till annan webbplats

Sommartid förvandlas Södra Hamnplan till strand med palmer, solstolar och möjlighet att bygga sandslott. Här kan du låna inlines, kickbikes, skateboards och bollar. Och spela beachvolley, pingis, basket eller boule. I strandcaféet finns glass, fika, kaffe och matigare alternativ.

Fler besöksmål och aktiviteter hittar du på visitlulea.se.länk till annan webbplats

FAKTA Tips i skärgården

  • Skärgårdskapellet på Småskär
  • Skärgårdsmuseet och den gamla hattkvarnen på Junkön
  • Klubbvikens havsbad på Sandön
  • Jopikgården och den gamla gruvan på Hindersön
  • Fiskeläget och kristusstatyn på Hällgrundet utanför Brändöskär
  • Kluntgubben och de gamla labyrinterna på Kluntarna

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Mariana Vnuk

Bild: Luleå kommun

Logotyp