Åtgärder förlängs för kultur-och fritidsverksamheter

Inga konserter i Kulturens hus, begränsningar gällande matcher och träningar i kommunens idrottsanläggningar, bara snabba ärenden på biblioteken och badhusen stängs för allmänheten. Det är några av åtgärderna Luleå kommun tar i och med de skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Åtgärderna gäller till 13 december.

Enligt de skärpta allmänna råden ska verksamheter i Norrbotten vidta åtgärderlänk till annan webbplats för att underlätta för individen att följa råden. Därför har Luleå kommun nu beslutat om åtgärder inom flera kultur-och fritidsverksamheter.

Mellan 11 november och 13 december påverkas flera av kommunens kultur-och frtitidsverksamheter av de skärpta allmänna råden för att begränsa smittspridningen av Covid-19.

Idrottsanläggningar

För kommunens idrottsanläggningar gäller att träning, tävling eller matcher inte kommer tillåtas. Undantagen är träning för barn födda 2005 eller senare samt professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning. Gällande omklädningsrum så ska aktiva byta om och duscha hemma i möjligaste mån.

Ormbergets friluftsområde påverkas inte av de allmänna råden i nuläget, med undantag för Ormbergsstugan som stänger sina omklädningsrum och värmestugan som enbart är öppen för toalettbesök.

Allmänhetens åkning ishallarna

Är inställd.

Kulturens hus

Alla konserter i Kulturens hus fram till årsskiftet ställs in. Konsthallen har anpassat sin verksamhet och släpper enbart in sju besökare åt gången och har ingen annan verksamhet är Luleå biennalen. Detaljerad information på Kulturens hus webblänk till annan webbplats och via direktutskick.

Badhusen

Stänger för allmänheten. Skolornas simundervisning kommer dock fortsätta. Detsamma gäller föreningsverksamhet för ungdomar födda 2005 och senare enligt det som gäller idrottsanläggningar ovan.

Biblioteken

Luleås folkbibliotek är anpassade för att inte vara mötesplats eller studieplats just nu. Snabba ärenden på max 15 minuter gäller, något som även omfattar meröppetkunder.

Biblioteken rekommenderar även besökare att använda bibblo.se och de digitala tjänsterna för e-böcker, tidningar, ljudböcker med mera.

Fritidsgårdar och Navet

Maxantal besökare har införts på fritidsgårdarna och Navet har helt gått över till digital verksamhet i nuläget.

Alla ovanstående beslut står fast så länge de lokala råden från Folkhälsomyndigheten gäller, i nuläget till 13 december.

Text: Therese Hedman

Foto: Shutterstock

Uppdaterad 27 november 2020

10 november 2020

Logotyp