Skridskotävlingen Schaatsen tillbaka nästa år

Organisatören av Schaatsen Luleå har i samråd med det nederländska skridskoförbundet KNSB beslutat att ställa in årets KPN Grand Prix i maratonskridsko, som skulle ha ägt rum mellan 21-28 mars i Luleå. Anledning är att Nederländerna beslutat att förlänga landets avrådan för utrikesresor till och med 31 mars. Schaatsen har sedan tidigare avtalat om ytterligare arrangemang i Luleå 2022 och 2023.

– Det är en förmån att samarbeta med en professionell organisation som Schaatsen och naturligtvis tråkigt att de tvingas ställa in i år. Det viktigaste är att se till allas hälsa i det här läget och vi ser fram emot att välkomna dem tillbaka igen nästa vinter, säger Birgit Öhlund, affärsutvecklare och ansvarig samordnare för evenemang på Luleå Business Region.

Den populära skridskotävlingen Schaatsen Luleå ställs in 2021.

Den nederländska maratonelitens naturislopp på isbanan i Luleå har blivit en uppskattad händelse bland besökare och Luleåbor. Det första loppet hölls 2017 och sedan dess har antalet gästnätter direkt kopplade till evenemanget ökat från 90 till 2 600 och tävlingarna har vuxit år för år. I samband med de professionella tävlingarna hålls även ett Tour Skate-lopp för de många fritidsåkare från Nederländerna som följer Grand Prix-touren. Tourskate-loppet hade 200 deltagare ifjol, utöver de professionella åkarna.

­­– Schaatsen är ett evenemang som verkligen passar Luleå och som inte bara skapat stolthet hos oss som bor här för den fina naturis vi har men som också så betydelsefullt har bidragit till att sprida kännedom om Luleå i Nederländerna, som är en viktig internationell marknad för vår besöksnäring, säger Birgit Öhlund.

Luleå kan se fram emot mer internationell skridskoåkning framöver. 2019 avtalade organisatören och Luleå kommun om en förlängning av kontraktet med tre år 2021, 2022, 2023.

– Det är trist men bara att gilla läget och ta nya tag nästa år. Tyvärr kan vi inte garantera is av bra kvalité efter 1 april, när man kanske ser lättnader i reserestriktionerna, säger Petter Wikström, friluftssamordnare Luleå kommun, som jobbat med skridskotävlingarna sedan starten.

FAKTA

  • KPN Grand Prix och Shaatsen Luleå arrangeras av Ad-Lete B.V. i samarbete med Royal Dutch Skating Association. Ad-Lete. B.V. drivs av förre elitskridskoåkaren Bram Smallenbroek.
  • I Nederländerna är maratonskridsko stort och varje lördag under vintersäsongen körs många mil på rundbana. Tävlingarna räknas samman och avslutas med final på naturis i Sverige och Luleå där man åker 150 km (herrar) och 100 km (damer).
  • Enligt marknadsundersökning från Ad-Lete finns det 15 000 personer med intresse för skridskoåkning som har åkning på naturis som reseanledning.
  • Turism i kombination med professionell skridskoåkning kan generera ca 9,7 miljoner kronor i intäkter till Luleå och regionen.

Text: Camilla Bondareva

Foto: Vincent Reimersma

Logotyp