Sommarlovstips i Luleå

Sitt inte sysslolös under Luleåsommaren, här händer allt från lunchmusik i Stadsparken och Allsång på Hägnan till bok-skattjakt i Råneå. Vårt Luleå har listan på sommarlovsaktiviteterna och de allra flesta är helt gratis!

Bad i älv eller hav? Luleå har massor med badplatser att välja på.

Stadsparken, centrum: Sommarmusiken är tillbaka och bjuder på allt från pop med inslag av jojk till folkmusik, jazz och country. Den 14 juni är första spelningen och sedan följer 17 ytterligare speltillfällen, alla klockan 12.00. Kolla in programmet för Sommarmusiken här Länk till annan webbplats.. I Stadsparken kommer även en glasskiosk att finnas i år, som en liten filial till Södra hamnplan.

Södra hamnplan, centrum: En oas mitt i stan för strandhäng under palmerna. Här finns aktiviteter, utlåning av allt från basketbollar till kickbikes och hängmattor för avkoppling mellan 13 juni till 14 augusti. Flera food trucks kommer också finnas på plats för matservering. Följ Södra hamnplan på Instagram Länk till annan webbplats. för uppdateringar om allt som händer.

Utepooler, Örnäset och Råneå: Kommunen har två utepooler med gratis bad. Aronsbadet på Örnäset öppnar den 11 juni och den 20 juni drar Rånepoolen igång. Under pandemin var det begränsningar i antalet samtida besökare, något vi fortsätter med även i sommar då 300 personer är maxgränsen. Detta då det blir säkrare för besökarna och lättare för badvakterna att hålla koll och för att reningssystemen ska hinna rengöra vattnet.

För att slippa köa i onödan kan du följa Aronsbadet Länk till annan webbplats. och Råneåpoolen Länk till annan webbplats. på Facebook, där görs uppdateringar om besöksläget.

Bad, hela kommunen: Förutom pooler finns ju alla friluftsbad i kommunen! Här på kommunens webb finns listor över flera av badstränderna. Länk till annan webbplats.

Friluftsmuseet Hägnan, Gammelstad: Öppnar för säsongen den 11 juni och har öppet gårdarna alla sommardagar mellan klockan 11.00-17.00. Under sommaren blir det loppis och vintageförsäljning, allsång, internationella temadagar och djurvisningar. Kolla in programmet på Hägnans webb. Länk till annan webbplats.

Konsthallen i Kulturens hus, centrum: Har öppen sommarverkstad mellan 14 juni och 30 juli. Med inspiration av den aktuella utställningen Att tänka annorlunda bygger vi tillsammans vår egen magiska värld där fantasin får fritt spelrum. Ateljén är under sommaren öppen för dig som vill skapa själv under Konsthallens öppettider, tisdag-fredag klockan 12.00 – 16.00, lördag klockan 12-15. Länk till annan webbplats.

Konsthallen har även gratis visningar av utställningarna under sommaren, kolla in webben för tider.  Länk till annan webbplats.

Visitor center, Gammelstad: Har öppet varje dag mellan 1 juni och 31 augusti och erbjuder drop in-guidning i kyrkstaden eller uthyrning av audioguides så att du själv kan navigera mellan kyrkstugorna i vårt världsarv. Dessutom kan du kolla in den helt nya interaktiva utställningen på våning två! Mer info om Visitor Centers utbud finns på deras webb. Länk till annan webbplats.

Biblioteken, hela kommunen: Har sommarutmaning för alla mellan 6-18 år. Läs eller lyssna på tre böcker och få en bok som gåva. Hämta en talong på bibtioteket och fyll i den när du läst eller lyssnat på dina böcker. Lämna in på ett bibliotek i Luleå kommun och du får välja en bok. Mer info om öppettider på bibblos egen webb. Länk till annan webbplats.

Biblioteket i Råneå: Var med i utmaningen ”Gissa platsen, hitta boken”. Fem torsdagar i rad med start 16 juni klockan 13:00 publicerar Råneå bibliotek ett inlägg på Facebook Länk till annan webbplats. och på Instagram Länk till annan webbplats. med ledtrådar till en plats där vi har gömt en bok. De gömda böckerna passar dig som är mellan 6 till 9 år. Hittar du platsen först så får du boken! Är boken redan hittad när du kommer dit? Då finns det en lapp där med info och QR-kod till boken på Bibblo.se så att du kan låna den i stället om du vill.

Fiske, hela kommunen: Ta med familjen på en fisketur i sommar! Vid exempelvis Hertsöträsk finns inplanterad ädelfisk och fina spångar och grillplatser (tänk bara på brandrisken och följ räddningstjänstens uppmaningar). Flera av Luleås fiskekort kan du köpa online, kolla in kommunens webb för tips på fler fiskeställen Länk till annan webbplats..

Steel park, Örnäset: Steel Park i Luleå Länk till annan webbplats. är Sveriges nordligaste betongpark för skateboard, bmx-cykel, kickbike. Parken passar både nybörjare som mer avancerade åkare och håller öppet dygnet runt under sommarhalvåret.

Spontanidrott, hela kommunen: Ta med en basketboll och dra exempelvis till Björkskatans eller Gammelstads isrink, Sunderby IP, Björkskatans IP, Bensby isrink eller Södra hamnplan för en match med kompisarna. Eller utmana dig själv i spåren vid Ormberget, Klöverträsk, Niemisel, Alvik eller i något av våra andra motionsspår. Länk till annan webbplats.

Utflyktsmål, hela kommunen: I Luleå finns både längre vandringsleder och utflykter dit du tar dig hela vägen fram med bil. I exempelvis Antnäs kan du gå på Fäbodaleden och stanna på en av grillplatserna för rast och vila. Eller så kör du ner till Bränneriudden i Karlsvik där en tillgänglighetsanpassad eldstad med vindskydd och brygga finns. Tänk bara på brandrisken och respektera eventuella eldningsförbud. På Visit Luleås webb hittar du många fina tips på utflyktsmål. Länk till annan webbplats.

Kommunkartan: Här kommer du till Luleås kommunkarta Länk till annan webbplats., där du kan se var parker, lekplatser, bad, gästhamnar, mountainbikeleder och annat finns.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm och Pexels

Logotyp