Stor stugsuccé i Luleå skärgård i sommar

Många vill uppleva Luleå skärgård och i sommar har Luleå kommuns övernattningsstugor haft en rekordbeläggning på drygt 96 procent under högsäsongen. Årets bokningssiffror slår alla tidigare rekord.

– Det är jätteroligt att intresset är så stort och att vi kan erbjuda både närboende och besökare från andra håll denna möjlighet att uppleva Luleå skärgård, säger Lars Mandahl på Luleå turistcenter.

Luleå kommun har totalt tolv stugor i Luleå skärgård, fördelade på öarna Småskär, Kluntarna, Junkön och Brändöskär. Intresset för stugorna brukar alltid vara stort, men årets bokningssiffror slår alla tidigare rekord.

Skärgårdsäsongen 2020 slår alla tidigare rekord.

Under högsäsongen 2020, det vill säga 18 juni (dagen före midsommarafton) till och med 9 augusti, låg beläggningen på skärgårdsstugorna 96 procent. Motsvarande högsäsongsperiod förra året, 20 juni till och med 10 augusti, var beläggningen på 86 procent.

Nöjda gäster ger toppbetyg

Dessutom visar en utvärdering, som gjorts på Luleå kommuns webb, att stuggästerna är mycket tillfreds med sin vistelse. Här ger gästerna helhetsbetyget 4,72 av 5 när de bedömer sin stugupplevelse.

– Vi har jobbat mycket för att förbättra helhetsupplevelsen de senaste åren. Allt från att göra bokningen enklare till att renovera stugorna. Våra besökare uppskattar att vi tillhandahåller en möjlighet att besöka och bo i skärgården på ett lättillgängligt sätt, berättar Lars Mandahl.

Som bekant gjorde coronapandemin att många valde att semestra i sitt närområde i sommar. Frågan är om detta kan ha påverkat siffrorna i en positiv riktning.

– Eftersom man alltid hyr stugorna för sitt eget bruk och inte behöver dela utrymmet med andra upplever vi att gästerna känt sig säkra. Att man är mycket utomhus i skärgården har säkert också påverkat folk att i ännu högre grad boka våra stugor.

Redan under vintern får man vara på hugget

Stugorna för högsäsongen 2021 släpps under kommande vinter och då gäller det att vara snabb för den som verkligen är angelägen om att få tag i en stuga. Lars Mandahl berättar att det även går att boka stuga under höst och vinter, vilket Luleå turistcenter gärna slår ett extra slag för.

– Under hösten kan man plocka bär och svamp och har man tur kan man få uppleva fantastiska norrsken. Höstmörkret kan vara riktigt mysigt med en brasa och levande ljus. När isarna bär, så att man kan nå stugorna, kan man bland annat ägna sig åt isfiske och fina skidturer. Att bada vedeldad bastu på vintern är också en härlig upplevelse. Självklart kan man se norrsken även under vintermånaderna eftersom mörkret och de öppna vidderna i skärgården ger mycket bra förutsättningar för det, avslutar Lars Mandahl.

FAKTA

Text: Marina Wikberg

Foto: Marina Wikberg, Therese Hedman

31 augusti 2020

Logotyp